5 fördelar och nackdelar med att jobba inom vården

Nu är anmälan öppen till alla program på KI med start hösten 2023! Efter många av programmen på KI kan du efter examen jobba inom vården. I detta inlägg listar jag fördelar och nackdelar med att jobba inom vården.

Fördelar

  • Jobba med att hjälpa andra. Att jobba inom vården och hjälpa andra när de behöver det som mest är väldigt givande. Jobbet känns viktigt, ofta är patienterna väldigt tacksamma och man får ta del av deras förbättring. 
  • Sköna arbetskläder. Du behöver inte spendera kvällen innan eller morgonen på att fundera över vad du ska ha på dig. Det löser din arbetsplats och du kan bara slänga på dig något skönt för transportsträckan. Hela dagen har du på sköna löst sittande kläder och sköna tofflor eller sneakers som du själv väljer. 
  • Konstant lärande. Du blir aldrig färdiglärd utan lär dig mer och mer varje dag. Det finns alltid möjlighet att utvecklas och specialisera sig ännu mer genom forskning eller vidareutbildning.
  • Arbete i team. Inom vården och framför allt på sjukhus jobbar man sällan ensam. Ofta har man ett helt team med olika kompetenser och det finns alltid någon att rådfråga om man behöver hjälp eller vill ha en second opinion. 
  • Arbete i rörelse. Oftast sitter man inte fast framför en dator hela dagen även om det finns inslag av detta. Man rör på sig mycket, går mellan patienter och utför praktisk arbete såsom undersökningar (läkare, sjuksköterskor och biomedicinska analytiker med flera) eller hjälpa patienten med träning (fysioterapeuter), det finns såklart fler exempel på praktiskt arbete inom vården. Att röra på sig i arbetet är bra för hälsan och har många andra fördelar.


Nackdelar

  • Obekväma arbetstider. Vården stänger aldrig, även om det går att välja jobb som endast har pass under kontorstid så innebär många jobb inom vården arbete under både dagar, kvällar, helger och röda dagar. 
  • Administration. Även om jobb inom vården inte är kontorsjobb så ingår det mycket kontorsjobb i form av administration. Det kan vara frustrerande och ta ifrån det faktiska arbetet med patienter.
  • Brister i vården. Ett stort problem som är påtagligt för de flesta patienter och vårdpersonalen. Det råder brist på personal och resurser vilket leder till att det i många fall kan vara svårt att få tider på ex vårdcentral. Det leder även till långa väntetider för uppföljning och undersökningar. Det kan vara väldigt frustrerande för både patienter och personal. 
  • Oförutsägbart arbete. Många arbetsplatser stänger, det gör inte sjukhuset. Jobbet fortsätter och ibland kan man vara tvungen att stanna längre och jobba övertid. Inte för att chefen säger åt dig (även om det också kan hända) utan för att patienter behöver dig. Ett excel-dokument kan man fortsätta på imorgon men patienter kan behöva dig akut utan möjlighet att vänta. 
  • Sorg och död. Det finns många fina historier, många gånger man får hjälpa patienter på så sätt att de mår bättre när de lämnar vården än när de kom. Såklart är det inte så i alla fall. Att stöta på död och sorg är en oundviklig del av arbetet. Vissa gånger påverkar det än mer och andra mindre. Det finns stöd på arbetsplatsen för detta men ibland är det inte tillräckligt. 

Om du tror att ett jobb inom vården hade passat dig, så sök till något av programmen på KI senast den 17 april. Du kan läsa mer om programmen på KI på ki.se. Hoppas att vi ses i höst!

Kira, läkarstudent

Kira, läkarstudent

Välkommen till studentbloggen! Jag heter Kira, är 24 år och går termin 10 på det 5,5-åriga (gamla) läkarprogrammet. Den här terminen är den näst sista för mig och vi läser pediatrik samt gynekologi/obstetrik, vilket är passande kurser då jag själv balanserar livet som läkarstudent och nybliven förälder.

0 kommentarer

Relaterade inlägg