Sjuksköterska Karolinska

Sjuksköterskeprogrammet på KI- För dig som vill börja brett i livet!

Antagningsperioden är i full rullning och det är dags att bestämma sig för vilket program du ska söka. Inte säker ännu på vilket som lockar mest? Med sjuksköterskeprogrammet är möjligheterna oändliga. Efter bara tre år kan du ta ut en kandidatexamen i medicin för att sedan jobba vidare inom EU eller varför inte i ett helt annat land tvärs över jordklotet? Ett perfekt yrkesval för dig som är intresserad av sjukvård men som inte vill stänga några dörrar inför framtiden!

Läkare eller sjuksköterska? Två yrken med skilda riktningar
Sjuksköterskeyrket jämförs ofta med läkaryrket. Men för många som jobbar i vården är sjuksköterskeyrket väldigt annorlunda. Medan läkare fördjupar sig inom medicin på cellnivå så läser sjuksköterskor istället många olika ämnen som knyter an till varandra. Exempel på några av dessa är omvårdnad, medicin, psykologi, samhällsvetenskap, ledarskap och pedagogik. Dessa ämnen utgör en stabil grund för den som vill ha möjlighet att jobba inom många olika områden i samhället med allt ifrån undervisning till management till katastrofmedicin eller folkhälsa.

Varför ska jag tänka brett, jag vill ju specialisera mig?
Samhället är fullt av specialister vilket är bra, de behövs. Men samhället behöver också människor som har möjlighet att tänka innovativt och kreativt på ett sätt som sträcker sig över disciplingränserna (ett slags tvärvetenskapligt arbetssätt). Det tvärvetenskapliga arbetssättet behövs just för att människan har oändligt många sidor och aldrig kan förstås utifrån bara ett perspektiv. Man skulle kunna förstå de olika perspektiven som pusselbitar, ju fler perspektiv du har desto bättre förstår du helheten.

Vad betyder det här för mig?
Om du som jag inte är helt säker på ditt långsiktiga mål utan vill utvecklas i din egen takt, ta en paus efter tre års plugg och resa runt eller kanske bygga på din utbildning till något helt annat? Då är sjuksköterskeprogrammet ett bra val. Det finns nästan ingenting du inte kan göra utan din utbildning kommer att vara värdefull världen över. Nedan listar jag lite erfarenheter som sjuksköterskor har (som ofta glöms bort!) som du stolt kan skriva i ditt CV:

– Serviceerfarenhet
– Erfarenhet av (medicin)tekniskt handhavande
– Ledarskapserfarenhet, management och organisering
– Erfarenhet av undervisning
– Kunskaper om sjukvård i lokala, nationella och internationella sammanhang (sjukvård som en mänsklig rättighet ur ett samhällsvetenskapligt/politiskt perspektiv).
– Krisberedskap
– Administration
– Kommunikation
– Bred kunskap om etik och konsten att arbeta utifrån en hög moralisk standard
– Breda kunskaper om hälsa (som både innefattar omvårdnad, medicin, psykologi, nutrition, fysiologi och mycket mer!).

Föreställ dig nu en person som både är tekniskt kunnande, kan leda och organisera människor att utföra ett visst arbete, är kommunikativ och flexibel, kan undervisa och lära ut kunskap, förstår hur människokroppen fungerar, förstår hur sjukvårdskedjan fungerar nationellt och internationellt, kan hantera människor i svåra livssituationer, kan förstå mänskliga och fundamentala behov utan att behöva fråga om dem och är beredd att kämpa för att försvara människans rätt till sjukvård- Om inte detta räknas som ett superpower-yrke så gör inget det!

Hoppas vi ses på campus i höst!

/JohannaJohanna sjuksköterskestudent

Johanna sjuksköterskestudent

Jag läser termin 5 på sjuksköterskeprogrammet och är som mest intresserad av hälsa och sjukvård ur ett globalt perspektiv. När jag var liten var min största dröm att få åka någonstans inom Centralafrika och upptäcka den naturrika regnskogen. Nu, 20 år senare är jag påväg att ta mitt första kliv utanför Europa och till Uganda med KI's hjälp och min dröm har (nästan) gått i uppfyllelse. Jag är väldigt intresserad av utbildning och undervisning så har du några som helst frågor om sjuksköterskeutbildningen eller studentlivet på KI är det bara att skriva till mig. Vi hörs!

0 kommentarer

Relaterade inlägg