Tillbaka efter föräldraledighet

Snart är jag tillbaka från föräldraledigheten och ska börja termin 10, den näst sista terminen på det gamla läkarprogrammet. Jag har varit föräldraledig en termin, sedan jag fick min dotter i augusti. I detta inlägg kommer jag berätta allmänt om föräldraledighet på KI, hur jag förberett mig för att återuppta mina studier och hur min upplevelse av att vara föräldraledig varit.

Föräldraledighet på KI

På KI kan du vara föräldraledig i ett år (två terminer) per barn och du kan påbörja ledigheten när som helst under terminen, även om det kan vara lättare att försöka timea med kurser. Eftersom läkarprogrammet startar varje termin kan du återuppta dina studier där du slutade efter en eller två terminer, det vill säga 2 gånger om året. För program som startar en gång per år kan du behöva vänta ett år. När du är föräldraledig har du platsgaranti (läs mer om studieuppehåll och platsgaranti i detta inlägg). För frågor kring föräldraledighet är det din studievägledare du ska vända dig till. 

Förberedelser inför återupptag av studier

Så här har jag förberett mig inför att börja plugga igen:

  • Sök förtur tidigt (som förälder får du förtur i lottning om kliniska placeringen för att underlätta med att ta hand om ditt barn och hämta/lämna på dagis).
  • Kommunicera med kursansvarig kring dina behov, om du behöver amningspauser eller pauser för att pumpa.
  • Börja gå igenom powerpoints och lärandemål för kommande termin. Jag bad om att få bli inbjuden till förra terminens kursrum och titta på föreläsningarna i förväg. Detta har jag gjort för att minska stressen när terminen börjar och frigöra tid för annat när terminen väl är igång. 

Min föräldraledighet

Jag funderade länge på huruvida jag skulle vara föräldraledig eller fortsätta med mina studier direkt. Du behöver inte ta ett definitivt beslut i förväg. Jag valde att vara ledig och jag är nöjd med mitt beslut. Jag fick njuta av att vara hemma med min bebis och amma. För mig har det verkligen varit lyxigt att kunna vara hemma, njuta av tiden med min dotter och inte stressa kring plugg. Som jag har förstått kan första tiden med bebis vara väldigt olika, även om den första tiden var väldigt omtumlande så har vi haft det bra och lugnt hemma. 

Fördelen med att vara föräldraledig under studierna är att ingen saknar en, du har inga egna patienter och ingen viktig funktion som behöver ersättas under tiden du är borta – du är “bara” en student. Det har varit en skön paus från tentastress och studier. 

Med detta sagt ser jag fram emot att börja termin 10 då vi kommer att läsa Utveckling och Reproduktion. Det innebär pediatrik (barn), gynekologi (kvinnor) och obstetrik (graviditet och förlossning). Terminen avslutas med kurs i akutmedicin. Har hört mycket gott om terminen från äldrekursare!

Foto: Liza Simonsson

Kira, läkarstudent

Kira, läkarstudent

Välkommen till studentbloggen! Jag heter Kira, är 24 år och går termin 10 på det 5,5-åriga (gamla) läkarprogrammet. Den här terminen är den näst sista för mig och vi läser pediatrik samt gynekologi/obstetrik, vilket är passande kurser då jag själv balanserar livet som läkarstudent och nybliven förälder.

0 kommentarer

Relaterade inlägg