För dig som är nyantagen student

Välkommen!

Den 15:de januari är terminstart på KI och en hel del sker i samband med detta. Det kan vara klurigt att hålla koll på allt som ska göras när man är nyantagen student, så tänk på detta som en mini guide.

 • Studentkonto

Aktivera ditt studentkonto! Då får du tillgång till Canvas, Microsoft 365, WiFi nätverket, Ladok och kib.

Lärplattformen Canvas kan du ladda ner som app till mobilen för notifikationer vid anslag, och de olika Microsoft apparna kan du ta hem till datorn. Med din nya mejladress loggar du in på OneNote, som är populär bland studenter för antecknande.

Glöm inte att sedan registrera dig på kursen via Ladok. Registreringen brukar vara öppen några dagar innan och efter terminsstart.

 • KI-kort

Skaffa ditt KI-kort tidigt. I Solna ligger fotoautomaten vid infopunkten nära entrén, och på Campus Flemingsberg är den nära infopunkten i biblioteket.

Med detta kort har du tillgång till Campus under meröppet tider samt alla resurser på biblioteken. Genom att ladda kortet med pengar kan du skriva ut och kopiera på Campus.

Jag rekommenderar oftast att avvakta med kurslitteratur och att istället låna böcker från biblioteket. Sannolikt använder du inte en bok mer än några veckor och då kan det räcka med att slå upp i ett daglån.

KI-kortet kan du dessutom visa upp för att använda pendelbussen som smidigt åker mellan Flemingsberg och Solna kostnadsfritt för studenter och medarbetare.

 • Facebook-grupp

Varje termin skapas en ny facebook-grupp för klassen. Här läggs de upp inlägg om kommande event, vilket inkluderar allt från fester till föreläsningar. Det kan även användas som ett verktyg för att kommunicera med dina kursare.

 • Välkomstdagar

De två första veckorna på läkarprogrammet är packade med olika event där du får chansen att mingla med dina nya klasskamrater och faddrar. Schemat skickas ut via mejl inför terminstart. Passa på och lär dig om alla föreningar och utskott under denna tid. De är ett utmärkt sätt att förgylla studentlivet.

 • Föreläsningssalar i Solna
  • För Jacob Berzelius tar du dig till infopunkten vid biblioteket.
  • För Cesar eller Vesalius går du längre in i byggnaden. De ligger höger om dörrarna till trapporna.
  • Om du ser ett J i schemat innebär de att du ska vara i NKS. Dit kommer du lätt genom att gå rakt fram från huvudentrén tills du når Bioclinicum.
  • Scheelesalen och Franklinsalen ligger bägge i Scheele laboratoriet, byggnaden bakom biblioteket, men en trappa upp.
  • Salar som Eva & Georg Klein och Ragnar Granit ligger däremot i Biomedicum, som är bakom Aula Medica.
  • Om du bara ser siffror i schemat så ska du ta dig till ett grupprum i Hus 75.
  • Står de däremot BZ innan så är du i samma byggnad som biblioteket.
 • Resväg

Till Campus Solna kommer du via busshållsplatserna ”Karolinska sjukhuset Eugeniavägen” eller ”Karolinska institutet västra”. Den sistnämnde ligger väldigt nära huvudbyggnaden, men de tar nog inte mer än 10 minuter att gå från KS.

Till Campus Flemingsberg kommer du via busshållsplatsen ”Södertörns högskola” eller pendelstationen ”Flemingsberg”.

Det finns som sagt en pendelbuss som går mellan Flemingsberg och Solna, specifikt Huddinge Sjukhus och Aula Medica. Du behöver ditt KI-kort för att utnyttja denna.

 • Matplatser

Det finns en hel del mikro på campus men du kan även handla mat. I Solna har du resturang och café i Berzelius, Aula Medica och Biomedicum. Du kan dessutom besöka NKS eller pröva foodtrucks. I Flemingsberg hittar du resturang och café i Alfreds men även en del i sjukhuset.

Om du istället vill värma din mat hänvisar jag dig till Jöns Jacobs, Scheelelaboratoriet eller Hus 75 i Solna, alternativt Zanderska huset plan 3, 4 och 5 eller Alfred Nobels Allé 8 nära biblioteket i Flemingsberg.

 • Studieplatser

Om du vill börja med studierna kan du sätta dig nästan vart som helst på campus och då ha tillgång till whiteboard och uttag. Mina specifika tips för Solna skulle däremot vara Scheelelaboratoriet, biblioteket/BZ, hus 75 eller NKS.

 • Gym

Du har nu tillgång till våra Campus Gym som inte bara inkluderar utrymmen för träning utan även pingisbord, ytor för badminton, basket m.m. Ladda ner Wondr appen för access och boka aktiviteter med friskvården.

Glöm inte att njuta av din tid här på KI. Det kommer bli jätte bra.

Lycka till!

Foto: Liza Simonsson

Betul, läkarstudent

Betul, läkarstudent

Hej! Jag går Termin 5 av det 6 åriga läkarprogrammet. Just nu lär vi oss om klinisk medicin. Hör gärna av dig vid frågor.

0 kommentarer

Relaterade inlägg