
Dina Tankar Spelar Roll
Att plugga psykologi är som att få nycklar till att förstå både sig själv och andra på ett helt nytt sätt. Det är så mycket vi lär oss som känns direkt användbart i vardagen, och en av de största insikterna jag tar med mig är hur våra tankar faktiskt formar oss. Jag vill försöka förklara det här på ett enkelt sätt, så att du som inte pluggar psykologi kan också förstå hur kraftfull din hjärna är och varför det är viktigt att tänka på hur du pratar med dig själv.
Det handlar om en grej som jag själv har börjat tänka mer och mer på: det du säger till dig själv, speciellt om det är negativt, skapar bokstavligen förändringar i din hjärna. Till exempel, tänk att du säger eller tänker “Jag är inte tillräcklig”. Första gången du säger det kanske det bara är en tanke som dyker upp. Men om du fortsätter att upprepa det här, även om det bara är för dig själv, händer det något.
Din hjärna börjar koppla ihop olika områden som aktiverades när du först tänkte tanken. Det är som att dra ett streck mellan två punkter. Men ju fler gånger du tänker samma sak, desto starkare blir den kopplingen. Till slut är det inte längre ett löst streck, det bildas en hel motorväg. Och på den här motorvägen kör tanken “Jag är inte tillräcklig” snabbare och snabbare, tills det känns som en självklar del av din verklighet.
Men det slutar inte där. De negativa tankarna bär oftast med sig känslor som frustration, rädsla eller sorg. Dessa känslor aktiverar hjärnans inlärnings- och minnessystem, vilket betyder att de negativa tankarna och känslorna börjar lagras som en del av hur du ser på dig själv. Och här kommer en psykologisk mekanism som heter confirmation bias in i bilden, din hjärna börjar alltså leta efter bevis i vardagen som stöder det du redan tror på. Så om du tror att du inte är tillräcklig, kommer hjärnan försöka hitta situationer som “bevisar” det, även om det inte är sant.
Så nu du kanske undrar men vad är lösningen då?
En sak jag har lärt mig, och som jag själv försöker använda i mitt eget liv, är att vara medveten om vad jag säger till mig själv. Om jag märker att jag börjar tänka något negativt om mig, försöker jag stoppa det och tänka om. Jag gör det genom att tex fråga mig själv om den verkligen är sann och leta efter bevis i min verklighet som motsäger den. Dessutom brukar jag skriva i en journal där jag fyller i frågor som hjälper mig att fokusera på det positiva i mina dagar. Detta kan vara svårt i början, men din hjärna är plastisk, vilket betyder att du kan bygga nya kopplingar, precis som du en gång byggde de negativa. Det handlar om att förstå att din hjärna inte är “fast” utan går att förändra. Och det börjar med att du blir snällare mot dig själv.

Så om det är något du kan ta med dig från den här texten är det detta: dina tankar spelar roll. Därför utmanar jag dig att börja redan nu med att säga något positivt om dig själv, och låt det bli den första byggstenen i en ny, positiv motorväg i din hjärna. Lycka till!
/Daniela

Daniela, psykologstudent
Frågan om varför vi beter oss som vi gör växte allt mer med tiden och enda möjligheten att få svar på mina frågor var att studera psykologi! På bloggen kommer jag göra mitt bästa att inspirera er framtida studenter att aldrig ge upp era drömmar. Utöver detta kommer jag bidra med en inblick i psykologprogrammet och studentlivet på KI.
0 kommentarer