Ergonomi

đŸ‘©â€đŸ’»đŸ’„ ERGONOMI đŸ’ĄđŸ‘šâ€đŸ’»

Vad tÀnker du pÄ nÀr du hör ordet ergonomi?

Stora ”ergonomiska”, avlastande underarmsstöd för tangentbord? Datormöss med exotiska, konstiga former? Hur som helst skulle jag sĂ€ga att ergonomi kĂ€nns relativt torrt
 eller? đŸŒ”

En ”modul” i Fysioterapi i öppenvĂ„rd termin 5

Just nu lĂ€ser jag Fysioterapi i öppenvĂ„rd pĂ„ termin 5 pĂ„ Fysioterapeutprogrammet. I den kursen har vi ett ergonomi avsnitt som vi just blev fĂ€rdiga med. Kursen Ă€r ca. 1 vecka, sĂ„ det Ă€r begrĂ€nsat med hur mycket man hinner lĂ€ra sig. DĂ„ fick vi bland annat göra en ergonomisk bedömning av vĂ„r egen studieplats/arbetsplats som vi satt vid (den illustrerade bilden i inlĂ€gget).đŸ‘šâ€đŸ’»

Det var verkligen ögonöppnande att fĂ„ se mig sjĂ€lv ”utifrĂ„n”, trots att jag innerst inne visste att jag inte hade en sĂ€rskilt ergonomisk arbetssituation. Jag har gjort nĂ„gra halvhjĂ€rtade försök att förbĂ€ttra min ergonomi under dessa corona-Ă„r men jag har aldrig rott hela projektet i hamn.

SĂ„ hur ser din studieplats ut? đŸ‘©â€đŸ’»

Gör din egen bedömning!

HÀr finns nÄgra saker att tÀnka pÄ om du vill göra din egen bedömning:

đŸ’» BĂ€rbara datorer Ă€r fantastiska men dem Ă€r INTE ergonomiska!
Antingen hamnar vi i ett för framĂ„tböjt (flekterat) lĂ€ge med nacken, liknande ”smartphone nacke”. đŸ€ł

Eller sĂ„ hamnar tangentbordet för högt upp (som i mitt exempel), sĂ„ man fĂ„r en dĂ„lig stĂ€llning med armar och handleder som en T-rex 🩖. Tangentbordet Ă€r dessutom ofta för smalt sĂ„ man fĂ„r en inĂ„troterad position i axlarna.

đŸ–„ SkĂ€rmens övre kant ska helst vara i ögonhöjd nĂ€r du har en neutral position med nacke och huvud.

âŒšïžđŸ–±Externt tangentbord och mus Ă€r att rekommendera nĂ€r man skriver lĂ€nge. Dock finns det en risk att musen hamnar för lĂ„ngt bort (om man har tangentbord med numerisk del) vilket gör att höger arm (eller den arm du anvĂ€nder musen med) blir utĂ„troterad istĂ€llet. BĂ€sta platsen för musen, enligt vĂ„r lĂ€rare, Ă€r framför tangentbordet.

đŸ’Ș Hitta en arbetsstĂ€llning dĂ€r du antigen kan vila armbĂ„garna pĂ„ armbĂ„gsstöden eller dĂ€r du kan vila handleden pĂ„ skrivbordet, det viktigaste Ă€r att du kan slappna av i axlar och nacke! 💆

đŸȘ‘En kontorsstol ska helst vara lĂ€tt framĂ„ttippad ifall man kan justera den vinkeln. Man vill alltsĂ„ att knĂ€na Ă€r ”nedanför” höften, inte 90 grader vinkelrĂ€tt som man kanske Ă€r van vid.

Lycka till!

✅ Det var mitt eget försök pĂ„ en ergonomisk snabb-guide. Om du har frĂ„gor sĂ„ Ă€r det bara att skriva i kommentarerna eller via ”FrĂ„ga oss sidan” sĂ„ ska jag försöka svara bĂ€st jag kan. 

Lycka till đŸ€ž/ Anton, fysioterapeutstudent

0 kommentarer

Relaterade inlÀgg