Att ha semester under sommaren

Om en jobbar under sommarmånaderna kan det lätt bli att en känner att sommaren försvinner framför en. Såklart går tiden snabbt även när en inte jobbar men när vardagen fylls med jobb blir det ibland enligt mig svårt att leva i nuet. Detta är därför något som jag övar på och har övat på de senaste somrarna. Att trots oregelbundna arbetstider och jobb större delen av sommaren ändå känna semesterfeeling.

Tips som jag själv tar till för att såväl kunna jobba som njuta under sommaren är följande:
* Försök ha en del sammansatt ledighet. Veckor som jag jobbar varannan dag och är ledig varannan eller veckor då jag har någon typ av jobb inbokat varje dag är det extremt svårt för mig att känna semesterfeeling. Kanske inte så märkligt då det inte är semester. Därför är det enligt mig guld att i alla fall ha två eller tre dagars helt ledigt i sträck. Detta kan såklart vara svårt att lösa men ändå viktigt för att återhämta sig.

* När du är ledig – gör annorlunda saker. Fastna inte i vardagspusslet och vardagslunken utan försök att göra saker som får det att kännas mer festligt. I förra veckan åt Rasmus och jag på Falafelbaren innan jag skulle jobba, vi har varit på utebio i Spånga, syster och jag har gått på dans fuego i Rålis, jag har haft månadens party med Sofie och ätit på Falloumi med mamma och syster.

* Bada mycket. Att ta kvällsdopp och morgondopp är något som känns väldigt semestrigt för mig. Morgondopp blir det få av i Stockholm men kvällsdopp kan det bli. Har hört att en aldrig ångrar ett bad och jag tror minsann att det ligger en hel del i det.

* Ha mer picknick. Jag älskar picknick och på sommaren tycker jag det är världens bästa kombo – mat, sällskap och att hänga utomhus.

* Boka en miniweekend och lämna vardagssysslorna. Har du fler dagar i rad som du är ledig och känner att du har energi till att göra något så kan en minitripp göra mycket. Ett par tre dagar i en ny stad eller i en stuga för att bryta vardagen och ladda upp på nytt.

* Gör något av din lediga tid. Det kan vara att läsa en bok i soffan, träna, träffa kompisar eller att åka iväg. Men om jag inte aktivt gör ett val att göra något utan bara råkar landa i soffan innan eller efter jobbet – då känns det som att dagarna endast består av jobb.

Nu är det snart dags för mig att ta semester på riktigt i strax över två veckor. Det känns himla fint samtidigt som det svider till lite då jag inser hur fort sommaren har rusat förbi. Det blir Småland, Gotland och Småland igen innan Stockholm återses.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar