Att hitta boende i Melbourne

Det är en del arbete när en kommer till ett utbyte, praktiska saker ska lösas och en ska landa och hitta sin plats. Bankkort, busskort, mobilnummer och inte minst bostad. Att hitta bostad kräver lite arbete måste jag säga – men det löser sig på ett eller annat sätt om en ligger i. Så här kommer lite konkreta tips och lite hur vi gick till väga för att hitta bostad och hur vi sen valde.

Det finns många sidor att hålla koll på. Flatemates, fairy floss real estate, gumtree, airbnb, urbanstay och liknande. Dock heads up på att det definitivt finns såväl skitställen och skitstövlar.

Det går undan. När du väl ska sitta och leta – håll koll ordentligt. Det gäller att vara snabb och kontakta värden tidigt. På Flatemates kan en ha ett betalkonto och få tillgång till rum lite tidigare, vilket kanske kan vara värt. Vi gjorde dock inte det och fick ändå kontakt.

Det är olika standard. Så se till att kolla på stället först. Vi fick också tips om att såväl skriva kontrakt och ta id-handling på personen som hyr ut men också att bond (deposition) ska betalas till ett speciellt konto och inte hyresvärdens bankkonto. Så kika upp det så du inte blir lurad!

Det är utmattande. Verkligen. Blev själv helt slut i huvudet av dels att leta och skriva till folk men också av tanken på att inte veta var en ska bo.

Enas kring hur ni gör upp sökandet och vad ni söker efter. Detta gäller såklart bara om ni åker flera som vill bo ihop. Men värt att tänka på i så fall kan vara att det ibland kan vara klurigare att hitta något för tre personer, jämfört med ensam. Så det kan krävas lite extra tid. Värt kan också vara att tänka på att försöka synka er om ni är flera – hur tänker ni med budget, läge och standard? Tänk igenom och ha en grund som alla är eniga kring.

Hur gick vi tillväga
Vi bokade två veckor på ett airbnb i Balaclava för första två veckorna någon månad innan vi åkte. Vi hade absolut kunnat göra det tidigare men vi hittade ett ställe som kändes okej och som sen visade sig vara väldigt mysigt. Med en hyra på 6000 kronor per person och månad fick vi hela lägenheten. Visserligen delade vi sovrum och sov i en dubbelsäng och på en madrass – men hade utöver det ett kök, badrum, vardagsrum och en trädgård <3. Då vi inte kunde stanna mer än två veckor började vi redan efter knappt en vecka att kolla efter en bostad mer permanent. Då insåg vi att det var snabba ryck, att det var få ställen som kom upp för tre personer och att många ställen var halvtaskig standard på. Vi bokade ändå in visningar med lite olika personer, som vi kontaktade på Flatemates och airbnb. Detta med en prisklass från allt ifrån 1100-2100 kronor per vecka och person.

Vi gick på en del visningar som var riktigt dåliga, vissa som var okej och två som var bättre. En av dessa hittade vi på Flatemates och var betydligt billigare men också mycket mindre. Ett rum för oss tre att dela på och en liten lägenhet att dela med en kille. Den andra hittade vi på Airbnb och var lite dyrare men större och vi skulle få helt egen tillgång till lägenheten. Jag mailade då värden och berättade om oss samt berättade om vår budget och kollade om hon kunde matcha den. Flera andra vi skrev till kunde inte det, men denna tjejen gjorde det vilket öppnade upp möjligheten för oss att bo här. Valet föll därmed på den lägenheten som var större. Dessutom kommer en fransk tjej och bor med oss under tre månader och hennes kille under en månad, vilket dels känns väldigt spännande och också gjorde att vi fick ner hyran till ett dunderkap!

Så i söndags flyttade in i vårt nya hem i Armadale i Melbourne. Det känns än så länge väldigt, väldigt bra. Det är rymligt och fräscht och vi kan nu börja bosätta oss på riktigt. Det jag saknar mest är Balaclava som område – men som tur är har jag nu en cykel som kan ta mig dit på tjugo minuter och som tur är ska jag börja köra crossfit i Balaclava så jag kommer hänga där flera gånger i veckan <3

Ett av sovrummen

Nästa sovrum

Köket

Vardagsrummet

Toaletten (med tvättmaskin!!)

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar