Att ta klivet ut på en ny arbetsplats

Det här med att vara ny på en arbetsplats kan alltid vara klurigt. Det är mycket att ta in, att hålla koll på och att smälta. Det kan både kännas extra svårt och mindre svårt när arbetet på något sätt kretsar kring utbildningen en läser. Denna sommaren är jag just i läget av ett nytt jobb, dessutom mitt första jobb som på riktigt angränsa till vad jag studerar. Väldigt spännande och lärorikt men också bitvis tufft. Så här kommer mina tips till dig som är ny på jobbet, oavsett om det är inom det fältet du pluggat eller inte.

* Var snäll mot dig själv.
Försök att lätta på kraven. Du kan inte kunna allt direkt och det är mer än okej att göra fel. Om det känns som en svår grej att landa i – ta hjälp av omgivningen!

* Ha tålamod
Hänger mycket ihop med första punkten, men verkligen – en kan inte kunna allt direkt och alla lär sig i olika takt. Tycker personligen också det kan vara jobbigt att vara extra långsam och fumlig på ett jobb – men alla har varit rookies och det är en smäll en får ta vid nya jobb. Så ha tålamod och försök att hålla dig lugn även om saker tar ovanligt mycket såväl tid som energi.

* Vila och återhämta dig
När saker och ting tar extra tid och energi kan det vara vettigt att vara extra noga med vila och återhämtning. Hitta också sättet du återhämtar dig bäst på. Bra grunder att ha med för de flesta är sömn, träning och näringsintag – men såklart kan en tänka utanför boxen kring vad som gör dig uppvilad. Det gäller också att hitta en balans mellan denna punkt och nästkommande.

* Ladda upp med saker du tycker är roliga
För vila och återhämtning och saker du tycker om kan ibland vara exakt samma – och ibland kontraster. Oavsett om du gillar att sova, äta och träna så kan det vara bra att få med det på något sätt – men vad annars tycker du är kul? Hänga med kompisar och familj, gå på konsert, åka på utflykter, cykla, gå på museum, dricka bubbel eller kanske att läsa en bok i en park.

Tipsen kan tyckas vara banala. Men ibland ändå lätta att glömma bort och lätta att missa att göra. Så fundera på hur du har det just nu och se om du är på banan eller behöver tänka eller göra annorlunda för att hålla ihop och gå stark ur det nya jobbet. För shit vad ett nytt jobb kan ge mycket erfarenhet och få en att växa – bra grej <3

Här laddar jag på med solljus och energi på en klippa vid Höga kusten leden 🙂

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar