Empowering women: Melinda Gates, Robyn & Margot Wallström

Alltså jag var på en föreläsning idag. Ni ser ju på rubriken ovan att det var ett starkt och stabilt gäng framme på scenen som pratade. Alltså wow! Vilket gäng, vilka bra samtal och vilken power det finns!

Klev in på Kulturhuset som var fyllt av människor. Stora scenen och alla platser var uppbokade <3

Melinda Gates, Robyn och Margot Wallström är alla tre individer som såväl drar kampen om kvinnors makt framåt och också är förebilder av rang. Forum debatt som var arrangörer av eventet beskriver kvinnorna som följande (och jag kan bara hålla med!):

Melinda Gates har länge varit en av de främsta rösterna för kvinnors grundläggande betydelse i en hållbar utveckling. Tidigare i år lanserade hon och maken Bill genom sin stiftelse en omfattande satsning för att stärka kvinnors ekonomiska förutsättningar och främja självständighet.

För Sveriges popdrottning Robyn har just självständighet varit ett signum sedan länge. I en bransch som dominerats av traditionella strukturer blev hon tidigt känd för att gå sin egen väg, med det egna oberoende skivbolaget Konichiwa Records. Robyn är även medgrundare till Tekla, en årlig teknikfestival för unga tjejer på Kungliga Tekniska Högskolan.

Utrikesminister Margot Wallström har sedan hon tillträdde 2014 gjort jämställdhet mellan kvinnor och män till en grundläggande målsättning för svensk utrikespolitik. Sveriges feministiska utrikespolitik har fått mycket internationell uppmärksamhet, och beskrivs av Wallström själv som en förutsättning för att nå bredare utrikespolitiska mål om fred, säkerhet och hållbar utveckling.

Diskussionen som hölls handlade främst om betydelsen av att stärka kvinnors rättigheter och möjligheter globalt, men också Sveriges roll i att driva på utvecklingen framåt i det internationella samfundet samt de tre medverkandes egen syn på vad kvinnlig styrka är. Att stärka kvinnor och att värna om kvinnors rättigheter är en förutsättning för att göra skillnad och skapa förändring i samhället. För att summera samtalet vill jag säga kämparglöd, hopp och alla likas värde. För det genomsyrade det hela väldigt mycket. För mig nämndes mycket självklarheter och därför blir jag upprörd när jag tänker på att många inte håller med. Absolut att olikheter och olika uppfattning kan dra ett samhälle framåt – men att inte förstå att det är sjukt att ta bort aborträtten eller att inte förstå att feminism är gott för alla, det har jag svårt att förstå.

Robyn, Melinda och Margot i debatt med Eva Hamilton.

2 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar