Fixa november – den mörka månaden 

November är grått. Ganska trist tycker jag. Liksom en tung månad generellt. Kände i måndags morse att jag inte ville gå upp ens. Tog sovmorgon men ville ändå inte gå upp. Trots att jag inte var trött så tog allt emot.  

Ska inte vara allt för negativ – hösten kan vara magiskt. Som den ju faktiskt var i måndags. Sen kom regn, rusk och mörker. Min kropp känner mig så otroligt trött. Morgon som kväll. Mörkret liksom tar timmar av min energi känns det som. 

Så är det om en bor i Sverige. Vilket jag ju gör. En del av charmen i att ha årstider kan en se det som. Men hur charmigt det än är med årstider så undrar jag varje år hur en ska klara hösten och vintern. På samma sätt som jag varje vår är lättad över att vi klarade det hela. 

Hur kan vi då göra för att underlätta de mörka månaderna? I min värld är det några grundstenar som hjälper mig. 

Först och främst träning. Hur mycket det än kanske tar emot när jag ligger i sängen på morgonen så älskar jag att kliva in på ett folktomt gym och lyfta tungt. Piggnar till och i all hast på morgonen glömmer jag att det är mörkt och trist. Likaså om jag tränar någon annan tid på dygnet – det får det mörka att suddas ut och ljusna på något sätt. Jag älskar det! Så varför inte passa på att dra igång lite med träningen nu? Kan vara då enkelt som en promenad extra eller ett pass på gymmet. Gör det till något socialt och ta med en kompis. Då blir det dessutom massor med flugor i en smäll – umgänge, bra för kroppen och psyket och världens endorfinkick. 

Det andra som gör hösten och mörkret mer fungerbart är att mysa mycket mer. Tänd ljus, umgås, ät gott, varva ner. Så istället för att bara se mörkret – se att vi kan välja att se på mörkret på massa olika sätt. Det kan vara mysigt också. (Jag vet. Inte i den dosen vi har här. Men ändå.) 

 

Yogamys med tända ljus.

  

Tidig, lugn morgon på gymmet.

  

Helgträning med starka mamma.

  

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar