Vad kan jag göra för en bättre värld?

Frågan kommer upp i mitt huvud lite titt som tätt. Ibland otroligt starkt. Ibland som en liten knackning på axeln. Ibland så pass så att jag genast vill engagera mig. Ibland mer som en fundering över olikheter. Personligen tycker jag det är viktigt att ställa sig frågorna. Frågorna som ibland kanske är aningens obekväma. Frågorna där svaren får en att inse hur EXTREMT olika liv vi människor lever. Vilken skillnad det är utifrån var och i vilket sammanhang just du som individ landade.

Trots att vi har helt olika förutsättningar och helt olika levnadsstandard så är vi alla människor. Alla bor på samma jord och alla bör på ett eller annat sätt samsas. Trots alla olikheter och orättvisor så är vi inte maktlösa. På något sätt har jag som individ ett val om att balansera upp en tacksamhet mot att jag fick förmånen att födas in i just det sammanhanget jag är i med att också dra mitt strå till stacken för att hjälpa andra. Det handlar, enligt mig, aldrig om att en måste försumma allt – sälja sin lägenhet, sluta upp att lägga pengar på upplevelser, sluta handla saker och helt byta standard. Vi måste inte piska oss själva eller på något sätt klandra oss själva. Det handlar om att se vad en har, kanske se över hur en lever, kanske ändra vissa saker och framför allt att se andra människor.

Vad kan jag som individ göra? Vad är rätt? Vad är fel? När använder jag mig mer av makt än av generositet? När ska jag ge? När ska jag inte ge? Frågorna är många. Tidningsrubriker, tycke och smak är ännu fler. För vad är rätt? När gör jag något för en människa av godhet? Kanske spelar det inte så stor roll alla gånger – dubbel glädje är ändå vackert. MEN i vissa fall kan vår naivitet få oss att tro att vi är hjältar som hjälper till – men i själva verket förvärrar vi en situation. Jag har själv inte ens tänkt den tanken tidigare. Det var först efter Lion filmen och diskussioner med syster som jag insåg att det är lite skevt hur det går till ibland. Har egentligen inte alls rätt kunskap om att uttala mig ännu (men kolla in systers blogg och fråga ut henne – hon kan massor!!). En bok ligger på min att läsa lista – men hinner ni före så läs The White Man´s Burden. Oavsett att jag inte har råkoll så vill jag ge lite första tips på hur en kan hjälpa till. Mot en bättre värld. Mot en mer hållbar värld. Mot en snällare värld. Kom ihåg att se det lilla i det stora. På riktigt. Se det superduperlilla i det hela.

  • Börja litet. Kanske inte kan skryta allt för mycket om du gett en krona till en hemlös – men det lilla är verkligen det lilla i det stora. Många bäckar små är så sant som det var sagt. Det lilla kanske för dig just nu är att tömma fickorna på mynt. Eller kanske det är att ge din tid till någon som behöver. Eller rent av att rensa ut bland kläder och prylar och skänka till bättre behövande. Det finns något att göra. DOCK  är detta inte allt. Vi behöver jobba djupare än så. Som syster sa till mig ”Vi kan inte skänka 100 kronor, luta oss tillbaka och tro att det räcker. Vi måste ändra strukturer.” Det ligger extremt mycket i det. Båda delarna behövs och vi behöver ändra mer saker än att få fler att skänka pengar.
  • Hitta det du brinner för och dela det. Finns det något du själv tycker är extra viktigt? Kan vara inom olika områden. Kanske brinner du för att miljön ska bli bättre, kanske tycker du att en viss målgrupp behandlas dåligt, kanske vill du hjälpa nysvenskar in i samhället, kanske tycker du att ungdomar behöver stöd? Vad det än är så finns det troligen en organisation som absolut skulle vilja ta del av din glöd. Kanske har du inget speciellt du kommer på? Det är absolut inte märkligt. En kan söka sig fram och successivt hitta det som känns klockrent.
  • Se dig omkring i din närhet. Vad har du omkring dig? Att hjälpa andra behöver absolut inte handla om att åka som volontär till ett annat land och göra en så kallad hjälteinsats. Absolut – det kan ge en stor effekt. Dock har jag sett inblick i att det ibland (kanske till och med ofta) handlar om att de som kommer som volontärer ska bli nöjda, få en bra upplevelse och få känna sig behövd. Inte alls i alla fall – men de finns. Så vad finns nära? Vad kan du göra i din vardag? Ofta har kyrkor, organisationer och föreningar olika projekt där din tid eller dina pengar är välbehövda.
  • Var en god medmänniska. Hur är du mot dina nära och kära? Vilken energi sprider du ut i omgivningen? Menar absolut inte att en alltid ska eller måste vara glad och på topp. Absolut inte. Däremot att bete sig som en fin medmänniska är enligt mig så otroligt viktigt. Det kan handla om ett leende, ett hej, en frågan om hur en person mår, en kaffe eller att täcka upp sista slanten i kassan för personen som står framför. Se människor som människor. Oavsett kön, bakgrund, hudfärg eller läggning. Och sprid detta. Tillåt inte att människor stampar på varandra.
  • Kolla över vad du handlar och varför du handlar. Behöver du åtta jeans? Använder du kläderna i garderoben? Kan du skänka det som inte används? Kanske tänka till en extra gång innan reaköpet följer med hem men aldrig används? Kanske kika vad för bakgrund ditt plagg har? Tyvärr är många plagg en snabb väg för att pusha på dåliga arbetsvillkor och barnarbete. Det är svårt att stå emot den snygga toppen i skyltfönstret för 149 kronor – men vem betalar priset?
  • Hur äter du? Ät mer vego. Ett så enkelt men så effektivt tips. För en bättre värld för oss alla. Kanske inte en märkbar skillnad för dig och mig just idag – men på sikt. För hela vår jord och för våra djur. Behöver inte vara allt eller inget, men ge det en tanke. Återigen. Vem betalar priset för hur du lever?
  • Var tacksam men jobba framåt. Vi är så otroligt privilegierade på så många sätt. Ekonomiskt, socialt, i samhället. Skillnader är dock inte där för att de bör finnas. Skillnaden mellan kvinnor och män. Skillnaden mellan etnicitet. Skillnaden mellan läggning. Vi har absolut tagit steg framåt i Sverige – men återigen – sitt inte bak och tyck att det räcker. Skulle vi sagt så för ett antal år sedan skulle vi kvinnor inte få rösta, de med visst huvudmått skulle spärras in och de som blev kära i någon av samma kön skulle inte få finnas. Vi är i ständig förflyttning.

Okej. Nu vart det mycket snack och lite verkstad. Det är lätt att säga att vi inte ska upprätthålla vissa strukturer som är negativa för vår värld, det är lätt att säga att en ska vara tacksam, det är lätt att säga att en ska dela med sig. Ge det dock en tanke. Kanske två. Vad kan du göra? Vad är du tacksam över? Vad har du som du inte ser? Vilken skillnad vill du göra?

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar