Vad undrar du? Vanliga frågor om att studera psykologprogrammet på KI

Många har frågor och funderingar såhär års. Snart, snart öppnar antagningen och då är det många som ska göra sitt val av utbildning. Så här kommer lite frågor och svar på saker som många har frågat mig eller saker som jag själv funderade på innan jag började. 

Varför valde du att studera på Karolinska Institutet?
Mitt val av universitet grundade sig mycket på att jag visste att jag ville stanna kvar i Stockholm. Efter två, tre år i Stockholm visste jag att jag trivdes bra, jag hade bostad här och då delar av familjen fanns här så kändes valet självklart att stanna.

Frågan blev därför Karolinska Institutet eller Stockholms Universitet. Två bra universitet som jag förstått det. Med mitt intresse för människans fysiologi och biologi blev valet dock enkelt. Karolinskas medicinska fokus var något som absolut tilltalade mig. Här kopplades huvud och kropp ihop till en enhet och fokus är hela kroppen. Hur påverkas vi rent fysiologisk? Inte bara mentalt.

Dessutom fick jag fin respons från universitetet och fick ett möte med Karin som läste Psykologprogrammet. På så sätt fick jag komma till skolan, gå en rundvandring, vara med på en föreläsning samt fick en kontakt att ställa frågor till. Något som jag värdesatte högt!

Hur är det på Karolinska Institutet?
Får erkänna att det inte helt är som jag tänkte mig. Faktiskt så mycket bättre! Min tanke på universitet har alltid varit att jag inte ska känna att det känns rätt – utan lite stelt och obekvämt (fråga mig inte varför, haha). Den bilden är dock som bortblåst. Tycker det är väldigt mysigt på skolan. Såväl stämningen som lokalerna. Vi har visserligen fått ha föreläsningar i MF (en lokal där sittningarna annars är) det har varit si och sådär – men annars är det fräscht, fint och bra stämning.

Uppskattar verkligen min klass och den fina stämningen vi har. Det är verkligen fina människor och en klass som jag hoppas och tror att de flesta känner sig hemma i. Något som är väldigt viktigt för att trivas med studierna i många fall.

Hur kan en dag se ut?
En dag kan se väldigt olika ut från en annan. Ena dagen heldag i skolan med föreläsningar, andra dagen helt egna studier och en tredje dag obligatoriskt seminarium. Har skrivit ett lite längre inlägg om mina dagar här. Kika gärna in där och se hur jag beskriver det.

Vad läser ni?
Nedan är en lista på samtliga kurser (som det nu ser ut) som en läser på psykologprogrammet. Om du klickar dig vidare så kan du läsa mer om respektive kurs. En termin är 30 hp så beroende på hur långa kurserna är så kommer olika terminer såklart ha olika antal kurser.

Introduktion till psykologi (7,5 hp)
Grundläggande biologi (7,5 hp)
Experimentell psykologi (15 hp)

Kognitiva processer (15 hp)
Socialpsykologi (15 hp)

Differentiell psykologi (15 hp)
Utvecklingspsykologi (15 hp)

Hälsopsykologi (7,5 hp)
Klinisk psykologi 1 (22,5 hp)

Preklinisk integration (4,5 hp)
Samhälle och hälsa (4,5 hp)
Vetenskapsteori (3hp)
Psykologarbete bland barn och ungdom (6 hp)
Arbets- och organisationspsykologi 1 (12 hp)

Arbets- och organisationspsykologi 2 (7,5 hp)
Valbar period (sammanlagt 22,5 hp)

Klinisk psykologi 2 (25,5 hp)
Självkännedom och kliniska färdigheter (4,5 hp)

Statistik och metod (4,5 hp)
Psykologpraktik (19,5 hp)
Klinisk metod inom psykologiområdet (6 hp)

Psykologiska behandlingsmetoder inklusive psykoterapi (30 hp)
Examensarbete i psykologi (30 hp)

Är det svårt att komma in?
Det är absolut höga antagningspoäng för att komma in på psykologprogrammet och det är många sökande. Dock kan en aldrig veta hur antagningen just för hösten kommer att bli – så att ändå söka är mitt bästa tips! En kan alltid testa och se hur det går.

När jag sökte var antagningspoängen för första urvalet 21.17 (utan meritpoäng), 22.10 (med meritpoäng) och det krävdes 1,65 på högskoleprovet. Det andra urvalet är snäppet lägre.

Gymnasiebetygen går inte gå tillbaka och ändra – men chansen med högskoleprovet har vi alla. Vet flera som har råpluggat på detta för att sedan kunna komma in. Så det finns möjligheter.

Är det tufft plugg och svårt att hänga med?
Bitvis är det absolut tufft – men med en smart strategi (för plugget tar sällan slut – så att prioritera är ett måste) så fungerar det bra. Ska inte sticka under stolen med att jag ibland är sjukt stressad med att hinna med. Detta är dock snarare för att jag har många andra bollar i luften som jag vill hålla igång – träning, jobb, volontärande, vänner.

Kan en jobba samtidigt som studierna?
Absolut! För mig är det skönt att bryta av med något där jag verkligen måste släppa studierna och för mig känns det skönt att tjäna lite extra pengar utöver CSN. Dock kan det lätt bli för mycket och för mig är det viktigt att försöka hålla igen på att ta på mer och mer. I mitt fall håller jag 1-2 klasser i veckan på ett gym och hoppar in på ett annat gym i receptionen. Det är alldeles perfekt för mig.

Räcker CSN?
Av CSN får du 2848 kronor i månaden i bidrag (hur lyxigt är inte det egentligen?!) och kan ta lån på 7168 kronor i månaden. En blir inte rik av att leva på CSN utan får leva lite smart, göra matlådor, inte shoppa på impuls och tänka igenom sina köp. Den stora boven i dramat är dock bostad. Har du en dyr bostad så är det såklart svårare än om du har en relativt billig. Så om CSN räcker är både en fråga om hur en spenderar pengar och hur ens levnadssituation ser ut.

Vilket språk är psykologprogrammet på?
Programmet är på svenska och en ska kunna/lära sig svenska för att gå på programmet. Hela första terminen var på svenska, men en del litteratur var på engelska. Den kurs vi läser nu är dock på engelska då vi nu har utbytesstudenter i klassen (vilket är så roligt!). Huvudspråket för programmet är dock svenska.

Är det något annat du funderar på? Tveka inte att fråga mig! Jag vet att det kan snurra av frågor och jag hade själv stor hjälp av att få träffa och maila med Karin som gick på psykologprogrammet på KI. Så hör av dig – släng iväg en kommentar så tar vi det därifrån.  

 

 

1 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar