Varför fångas ditt intresse av dejten som svarar sporadiskt?

Eller varför fångas vi av skraplotter där vi IBLAND kan vinna?

Det hela bygger på något som kallas för intermittent förstärkning och innebär enkelt beskrivet att du inte vet om du kommer få något eller vad du kommer få efter ett beteende. Ibland får en vinst på din skraplott – men ibland får du inte det. Ibland får du ett svar från din dejt – men ibland får du inte det. Du är alltså inte säker på när du belönas och tenderar därför att fortsätta lite till och lite till. Vi har lätt att tänka bara en gång till eller nästa gång kanske…. Detta sätt att förstärka ett beteende tar lite längre tid att lära in, men är svårt att släcka ut.

Kontinuerlig förstärkning däremot är när vi får vinst varje gång. Detta lärs in snabbt men släcks också snabbare ut. Slutar belöningen att komma helt och hållet så slutar vi tillslut med beteendet. Hade vi aldrig mer fått en vinst på en lott hade vi troligen slutat köpa och hade personen vi dejtar aldrig svarat hade vi troligen tillslut faktiskt slutat skriva.

Andra variabler som påverkar hur förstärkt ett beteende blir är när i tid belöningen kommer. En kan dela upp det hela i fyra olika katogorier:

  • Fixed interval – belöning efter bestämd tid
  • Variable interval – belöning efter obestämd/varierande tid
  • Fixed ratio – belöning efter bestämt antal responser
  • Variable ratio – belöning efter obestämt/varierande antal responser

Generellt kan en säga att när vi inte vet i tid eller antal repetitioner så tar det lite längre tid att lära in, men är svårare att släcka ut.

Vad har du för beteenden som hålls igång av intermittent förstärkning?

Ett svaiigt exempel, men att ibland hitta kantareller och ibland inte! Trist när en inte hittar – men väldigt kul när de dyker upp!

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar