Fråga Energibollen: Kurslitteratur på termin 1

Hej Isabelle, 

Först och främst vill säga att jag uppskattar din blogg, bra skriven och intressant att läsa! 🙂

Nu till min fråga. Jag är i princip färdig med mitt gymnasiestuderande, och har därför köpt in kurslitteraturen för den friska människan 1. Som du säkert känner till är det en hel del litteratur och jag syftar då på den obligatoriska kurslitteraturen, varför det skulle vara bra att få hjälp att sovra. Jag såg på ping pong (ej inloggat läge) att det finns rekommenderade bokkapitel. Dessvärre är dokumentet bara tillgängligt för de som är registrerade på kursen, vilket jag inte är ännu. Är det möjligt att du skulle kunna skicka det till mig, eller – om du inte har tillgång till det – be någon student som har tillgång till dokumentet att mejla det till mig? Ev. också, om det är möjligt och inte till för mycket besvär, de instuderingsfrågor som finns till de kapitlen. Det skulle verkligen, verkligen uppskattas. 

Ha det fint! 🙂

PS. Jag lyckades få tillgång till allt förutom avsnitt 1a – systematisk anatomi, så om du endast kan dela  rekommenderade bokkapitel/-sidor till det avsnittet, skulle det vara jättesnällt. 🙂 

Till att börja med skulle jag påstå att man kan ta läshänvisningarna med en nypa salt – ett helt saltkar faktiskt.
Helt ärligt skulle jag inte rekommendera någon kurslitteratur för Den Friska Människan 1 (DFM1) förutom:
  1. ’Biochemistry’ av FerrierVilken upplaga som helst. De allra nyaste upplagorna rättar till några enstaka molekyler som var fel i de äldre, men det finns ingen drastisk skillnad mellan dem (anser jag som inte är biokemist). Så var strategisk och köp en gammal upplaga second hand av en äldrekursare. Det finns en Facebook-grupp som heter ”Köp och sälj för KI studenter” där du kan hitta de flesta böcker till salu, eller efterfråga böckerna själv.
  2. ’[Atlas/Textbook] of Anatomy’ av Thieme: Vilken upplaga som helst. Om jag minns rätt så är strukturen och indexet lite mer logiskt i de nyare upplagorna, men det är inte så att de gamla upplagorna är helt obsoleta. Just anatomiboken brukar vara den boken som folk faktiskt vill ha i nytt skick, då den är fylld av fina illustrationer och platsar bra på vardagsrumsbordet. Thieme ger ut både en atlas och en textbok om anatomi; atlasen har fler bilder och visar kroppsdelarna från fler perspektiv, medan textboken innehåller mer fakta om människokroppens strukturer. Jag skulle säga att textboken och atlasen funkar lika bra för inläsningen, men du behöver verkligen inte läsa båda. Atlasen gör sig snäppet bättre på vardagsrummet än textboken, ifall det spelar roll.

Det här skulle jag dock säga är ett absolut minimum på nödvändiga kursböcker för DFM1. Jag är en person som inte är speciellt förtjust i att läsa kurslitteratur för det känns inte effektivt för mig, men till och med jag släpade mig igenom dessa böcker. Däremot vill jag slå ett slag för sammanfattningarna på den KI-studentdrivna webbsidan Hus75.se – den är en fantastisk resurs och Amanda Kaba Liljebergs sammanfattning av DFM1 är värd att läsa från början till slut.

Gällande läsrekommendationerna och -hänvisningarna för Systematisk anatomi och KI:s kurser i allmänhet: Se dem som rekommendationer, men inte måsten. Jag tycker att det är bättre att istället utgå från datorpresentationerna på föreläsningarna, för de är ofta mer riktade och uppdaterade än läshänvisningarna på intranätet. Det här skulle jag säga är ett genomgående drag för alla kurser jag läst hittills, inklusive DFM1.

Hoppas det här gav dig klarhet!

PS. Jag svarar gärna på era frågor – kommentera direkt här på bloggen eller skicka ett mejl!

2 kommentarer

Relaterade inlägg

KI-studenten Isabelle