Ta ett skogsbad och va gla´

Mitt november ser väldigt enformigt ut just nu; corona-restriktioner och rekommendationer som begränsar sociala interaktioner, mycket tid framför datorn både på fritid och skoltid när alla möten görs digitala. Svårt att hålla igång träning då capoeira (som är min huvudträning) är en kontaktsport och jag håller dessutom på att repa mig från 5 veckor med kraftig hosta som fortfarande känns av när jag kommer upp i puls…

Mycket gnäll nu!

Men det jag är tacksam över är att jag valde ett ämne för C-uppsats och examensarbete som intresserar mig för detta kommer jag sitta och nysta i hela november:

Naturbaserad rehabilitering

När jag sitter och lyssnar på intervjuerna och transkriberar för glatta livet så smyger sig en mening ut: ”Shinrin-Yoku”. De som jobbar inom detta område tycker säkert att det är ett vedertaget begrepp men jag blev förvånad över att våra informanter inte lyfte fram den här forskningen mer än vad de gjorde. Shinrin betyder på japanska ”skog” och Yoku betyder ”bad”.

Kanske har ni hört talas om skogsbad?

Det är egentligen väldigt simpelt men det kan vara svårt att bevisa naturens läkande kraft och inverkan på oss människor men detta har japansk forskning kunnat ta fasta på i alla fall:

– Vistelse i naturen, kravlöst, långsamma promenader där fokus får ströva fritt och uppleva naturen med alla sina sinnen; dofter, syner, hörsel och känslan av bark, mossa, löv, grenar osv.. denna vistelse hjälper kroppen att aktivera det parasympatiska nervsystemet, som man också kan kalla Lugn-o-ro-systemet. Vistelse i naturen sänker blodtrycket och minskar kortisolhalter (stresshormon) i kroppen och forskare tror att detta kan ha ett samband med ett ämne som träd ger ifrån sig: ”Phytoncides”

Mer om detta kan man läsa på Scandinavian Nature and Forest Therapy Institute:

Vetenskap & Forskning

Jordbro gravfält

Just Naturbaserad rehabilitering NBR grundar sig delvis på dessa teorier och på forskning som har gjorts vid SLU Alnarp med rehabträdgårdar för personer med stressrelaterad psykisk ohälsa, utmattningssyndrom. Det som är speciellt för NBR är att man jobbar med multimodala team och ofta under en intensiv period, ofta minst 10 veckor där gruppen om 6-10 personer träffas i naturnära miljö 2-3 förmiddagar/vecka. Multimodala teamet kan vara en blandning av terapeuter från vita sektorn och professioner från gröna sektorn:

Fysioterapeuter, arbetsterapeuter, psykologer/psykoterapeut och botaniker, biloger eller trädgårdsmästare.

Det är oftast minst två terapeuter som håller i en aktivitet eller samtal tillsammans men den här patientgruppen blir alltså ”upp-passad” av flera yrkesprofessioner som de annars skulle träffa utspritt eller inte alls (det är inte alltid naturligt för någon som lider av stress att uppsöka fysioterapeut t.ex) samtidigt som de får vistas i en miljö med syfte att kick-starta deras lugn-o-ro-system och grundas i naturen.

Bullerö klippor. Foto: Kiki Beije

När jag själv leder en avslappningsövning och guidar någon i att hitta sitt ”Happy place”, en plats där man kopplar av automatiskt för de minnen och känslor som är kopplade till den är harmoniska, då vandrar mina egna tankar antingen till skogen på Runmarö (vildvuxen och krokig) eller till fören på segelbåten eller skutan, när vattnet forsar under mina fötter och vinden ruffsar i mitt hår…

Vega av Gamleby, Tall Ships Races 2014. Foto: Kiki Beije

 

Jag tycker det är privilegium att ha fått växa upp med och nära naturen, att få ha lärt sig vägarna i skogen eller hur man klarar sig på havet i tidig ålder, det är många människor som har glömt bort hur man gör.

Man behöver ingen naturguide för att klara av ett skogsbad – kanske om man inte är van att gå i skogen själv så kan det behövas en introduktion till hur man simmar, eller få lite stödpuffar.

Annars är det bara att ta dig ut, upplev skogen/naturen med alla dina sinnen och bada i tacksamheten för vad naturen ger dig, helt utan krav!

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Kategorier