Infektionsspecialiteten

Publicerat: 8 april, 2018

Infektion är i Sverige en helt egen specialitet och ingår inte i internmedicin. Idag finns det infektionskliniker på de flesta sjukhus i Sverige. Så var dock inte fallet förr, utan då placerades ofta infektionspatienter på en egen anstalt långt bort från civilisationen pga rädsla och smittorisk.

Infektionsläkarna jobbar på sjukhusavdelningar och -mottagningar, liksom andra sjukhusläkare. Något som utmärker infektionsdoktorerna är att de har en ytterligare roll, nämligen infektionskonsult på sjukhuset. Infektionskonsulter kan kontaktas av alla läkare på sjukhuset. Som infektionskonsult kan man därför behöva springa runt lite på huset och oftast har man koll på en hel drös olika patienter på olika avdelningar.

Det som utmärker infektionsavdelningarna är att patienterna oftast behöver vara isolerade (pga smittorisk) och alla rum/salar har därför dubbla dörrar och är speciellt utformade. Oftast är infektionskliniken vidare indelad i olika subspecialiteter. Vissa infektionsläkare håller enbart på med hepatitpatienter och andra träffar endast HIV-patienter osv.

Alla människor kan drabbas av en infektion. På ett sjukhus kan t.ex. en hjärtsjuk patient samtidigt drabbas av en infektion. Detta är varför behovet av infektionskonsult är stort. Som infektionsläkare träffar du därför en mycket bred grupp av patienter, även om det huvudsakligen är äldre och immunsupprimerade. Du har och göra med infektionssjukdomar, som vanliga lunginflammationer till mer sällsynta tropiska infektionssjukdomar som malaria.

2 kommentarer

Elisa Agelou

Elisa Agelou

Hej Linnea! Jag är redaktör på Södertörns högskolas webbtidning Nytt i Flempan. Jag skulle vilja skicka iväg en utav mina reportrar för att skugga en student. Tanken är att vi ska skriva en artikel om hur det är att va student på KI. Jag hittade din blogg via Facebook och såg att du skrivit om konceptet och jag tänkte kolla om du är intresserad av att delta i vår artikel? Om möjligt imorgon eller på måndag förmiddag. Allt gott

kistudentenlinnealin

kistudentenlinnealin

Hej Elisa! Vad spännande! Hade gärna ställt upp, men tyvärr har jag inget schemalagt nu och fram tills nästa fredag. Hoppas ni hittar någon annan!

Relaterade inlägg

Om mig

Mitt namn är Linnea, jag är 24 år och kommer från Linköping.

Följ med på min resa genom läkarprogrammets 5,5 år. Nuvarande station: termin 11.

Läs om läkarstudierna på Karolinska Institutet (KI), livet som student i Stockholm och få en inblick i läkaryrket.

Kategorier