MRSA-provtagning
Förra fredagen var jag på Cityakuten för MRSA-provtagning. Vad är MRSA och varför behöver jag testa mig?
MRSA står för meticillinresistenta Staphylococcus aureus. Vanliga Staphylococcus aureus-bakterier finns i vår normalflora, främst på huden, och utgör ingen större fara. Men allteftersom antibiotikaanvändningen ökat och få nya antibiotikapreparat tillkommit, har många bakterier utvecklat antibiotikaresistens, däribland finns MRSA-bakterierna. De behöver inte vara farliga hos annars friska individer, men om en riktigt sjuk patient blir smittad kan följderna bli allvarliga (ex. långdragna infektioner).
Anledningen till att jag behöver testa mig är pga jag varit på en utlandskurs i Indien med KI, där jag varit i kontakt med sjukvården utomlands. MRSA smittas nämligen genom direkt kontakt och det främst inom sjukvården, speciellt där det råder brist om hygienrutiner. Sedan kan det också smittas ute i det öppna samhället, men risken är betydligt lägre. Sverige har en påtagligt lägre incidens av MRSA och andra multiresistenta bakterier (ex. ESBL och VRE). Länder som t.ex. Indien, Syd-/Östeuropa samt USA, ligger dessvärre sämre till. Läs mer om MRSA.
Under månaden i Indien var vi alla extremt försiktiga med all form av mat, dryck och hygienrutiner på sjukhuset och ute i samhället. Det lönade sig som tur var, klarade mig undan magsjuka och andra bekymmer.
Skulle man bli smittad av MRSA tvingas iaf läkarstudenterna på KI att ta ett uppehåll i sina studier under en termin vad jag förstått. Detta just pga att du utgör en smittorisk för patienterna på sjukhus. Nästa termin (T7) är det dags för kirurgi, varför MRSA-provtagningen är extra viktig, då öppna sår utgör en perfekt ingångsport för bakterierna.
Idag blev jag hursomhelst äntligen uppringd av en av en läkare från Cityakuten (endast läkare som får lämna ut provsvar) och resultatet var NEGATIVT! Det betyder att jag officiellt är fri från MRSA. Vilken lättnad!
*Däremot bär jag förmodligen på ESBL (en annan multiresistent bakterietyp), eftersom statistiken visar att 90% av alla resenärer som kommer hem från Indien bär på denna!
0 kommentarer