När antagningsbeskedet kommer

För alla er som sökt en högskoleutbildning till hösten, kommer förmodligen mycket att hända och mycket att behöva göras i julimånad. Höjdpunkten på denna månad är era antagningsbesked, som kommer att väcka en massa olika känslor (positiva som negativa) och ge en hel del nya grejer för er att grubbla över.

Det första antagningsbeskedet kommer den 12 juli på eftermiddagen till era konton på antagning.se. Oavsett vad du fått för besked, måste du ge en svarsbekräftelse på beskedet, senast den 29 juli 24.00. Om du är antagen, tackar du antingen ja eller nej. Om du inte blev antagen, är du antingen struken från programmet (pga. t.ex. obehörighet), eller reservplacerad. Om du är reserv, borde synas ditt reservnummer och du kan välja att stå kvar eller inte stå kvar som reserv inför urval 2, där du har en chans att bli antagen. Det andra antagningsbeskedet kommer den 3 augusti, och kräver inget svar från er. Läs mer om antagningsbeskedet här.

Innan ni tar emot era antagningsbesked, förbered er mentalt för alla olika scenarier som kan uppstå. Tänk positivt, men var också realistisk. Och snälla, tryck inte ner er själva om ni inte blir antagna. Ett nej, säger inte att du inte passar som en läkare eller civilingenjör. Fundera i stället ut nya strategier till hur du ska förbättra dina chanser att bli antagen till nästa gång och se över dina eventuella felsteg. Det är inte heller hela världen att inte bli antagen till sitt drömprogram. Livet går vidare. Ni har alla möjligheter att söka om på nytt nästa termin eller år. Detta är Sverige vi lever i, tack och lov. Nuförtiden finns ju dessutom en massa antagningsstatistik, som kan ge er ett ganska bra hum om hur ni ligger till och förutspå ert antagningsbesked. Men självklart ska ni inte lita blint på statistik, speciellt inte siffrorna för BIEX-kvoten som endast funnits i några år.

Värt att notera för er som sökt en läkarutbildning, är att inte ge upp hoppet om ni blivit reservplacerade. För stora program som t.ex. läkare- och juristprogram med stort antal sökande samt intagning både på höst- och vårterminer, gäller att komma ihåg att många kommer och går. Dvs. det stora intaget till programmen leder också till att många tackar nej. På så sätt släpps ju de som är reserver fram. Sen så har man på sistone tillåtit ett överintag på läkarprogrammen, vilket innebär att de beräknar att x antal pers kommer att tacka nej. Detta behöver dock inte nödvändigtvis påverka er reserver. Jag vet t.ex. om att man kunnat komma in på läkarprogrammet i Linköping med reservplats 24, vilket för mig låter väldigt bra. Till hösten har dessutom antalet förstahandssökningar till läkarprogrammen minskat igen, jämfört med föregående år, vilket kan vara gynnsamt.

Tänk verkligen noga till innan ni svarar på ert besked. Även om ni blivit antagen till ert förstahandsval, vilket är det enklaste scenariet, kan det vara värt att fundera kring om detta verkligen är vad jag vill. Blev du inte antagen, men är reserv, råder jag dig att noga överväga dina alternativ och vad som är mest realistiskt. Kolla tidigare statistik från uhr och se om du har någon chans att bli antagen i urval 2 med dina meriter.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig

Kategorier