Debattartikel i Expressen om Ahmadreza Djalali

I söndags publicerade vi, samtliga rektorer vid de universitet och högskolor som är med i den svenska sektionen av Scholars at Risk (SAR), en gemensam artikel på Expressens debattsida, där vi bland annat kräver att avrättningen av Ahmadreza Djalali stoppas och att han släpps fri. Här nedan publiceras texten i samma version som i Expressen.

Se också blogginlägget från i onsdags och inslag i Sveriges Radios Studio 1. KI har också agerat på ett flertal andra sätt för att skapa opinion för Ahmadreza Djalali, bland annat via ett direkt brev till Irans politiska ledning.

Behandlingen av Ahmadreza Djalali är ett oerhört övergrepp mot honom själv och mot hans familj. Men det är också en direkt attack mot grundläggande demokratiska värderingar, mot den akademiska friheten och mot forskning och kunskapsspridning, skriver 21 rektorer för svenska universitet och högskolor.

I tisdags nåddes vi av oroväckande uppgifter om att dödsdomen mot den svensk-iranske forskaren Ahmadreza Djajali är på väg att verkställas. Vi kräver nu att ansvariga myndigheter i Iran stoppar avrättningen och omedelbart släpper Ahmadreza Djalali samt att den svenska regeringen, liksom det internationella samfundet, agerar kraftfullt för att få honom frigiven. 

Ahmadreza Djalali är läkare och flyttade tillsammans med sin familj till Sverige 2009 för att forska i katastrofmedicin. Han doktorerade vid Karolinska Institutet 2012 och är svensk medborgare. I samband med en tjänsteresa i Iran i april 2016 greps han, anklagad för bland annat spioneri. Drygt ett år senare dömdes han till döden av Irans Revolutionsdomstol för ”korruption på jorden”. Sedan dess har han suttit fängslad i Iran, under tidvis mycket svåra förhållanden. Såväl hans fysiska som psykiska hälsa har försämrats kraftigt.  

Det råder ingen tvekan om att han är ett offer för ett cyniskt rättsövergrepp från Irans sida.

Nu är hotet överhängande att dödsdomen ska verkställas inom kort. Situationen är akut. Under de senaste dagarna har mängder med enskilda personer, organisationer, företrädare för akademi, politiker och regeringar agerat för att sätta press på Iran. Bland annat har uppemot 150 Nobelpristagare vänt sig direkt till Iran i ett gemensamt brev, där de kräver att avrättningen stoppas och Ahmadreza Djalali friges. Det är en kraftfull manifestation från världens mest ansedda forskare. 

Så här långt har alla protester, skrivelser och upprop dock varit utan synbar framgång.

Behandlingen av Ahmadreza Djalali är ett oerhört övergrepp mot honom själv och mot hans familj. Men det är också en direkt attack mot grundläggande demokratiska värderingar, mot den akademiska friheten och mot forskning och kunskapsspridning. Iran spelar ett högt och till alla delar cyniskt spel där en oskyldig människa, make, pappa och framgångsrik forskare, läkare och lärare riskerar att avrättas för en makaber anklagelse. 

Sverige inte bara kan ta – utan måste ta – en drivande roll i det här.

Med den bakgrunden menar vi att det är dags för omvärlden, inklusive den svenska regeringen, att med stor kraft och på ett tydligt sätt kräva av Iran och dess rättsliga myndigheter, att omedelbart benåda och frige Ahmadreza Djalali. Detsamma måste också gälla för alla andra dömda personer i Iran som utsatts för rättsövergrepp. 

Vi utgår ifrån att man nu gör allt som går att göra för att påverka Irans myndigheter genom diplomatiska kanaler.

Precis som många andra länder har Iran drabbats hårt av den pågående pandemin. Exakt hur svårt läget nu är i landet är svårt att veta, men det är tydligt att höstens andra virusvåg drabbat mycket hårt. Många tecken tyder på att Irans hälso- och sjukvård är under stor press. I det sammanhanget är det anmärkningsvärt att landet håller en ledande expert på just katastrofmedicin, inlåst och misshandlad i fängelse. Detta, ovanpå allt annat, illustrerar den iranska regimens föraktfulla inställning till människors liv, hälsa och rättigheter. 

När nu Nobelveckan närmar sig, den tid på året då vetenskap, forskning och kunskap står i centrum, infaller ytterligare ett utomordentligt tillfälle att uppmärksamma dödshotet mot Ahmadreza Djalali, och angreppet mot den fria forskningen. 

Sverige inte bara kan ta – utan måste ta – en drivande roll i det här. 

Tillsammans kan det internationella samfundet få Iran att stoppa avrättningen av Ahmadreza Djalali, släppa honom fri och inleda en utveckling mot att respektera mänskliga rättigheter, demokratiska värderingar och akademisk frihet.         

21 svenska lärosäten är medlemmar i det internationella nätverket Scholars at Risk. 

Nätverket verkar för akademisk frihet och skydd för riskutsatta forskare. Tillsammans står vi 21 rektorer enade i kampen för akademisk frihet och för Ahmadreza Djalali.LÄS MER: Lars Adaktusson: UD måste agera mot den bisarra dödsdomen

Av Ole Petter Ottersen,
Rektor Karolinska institutet

Eva Wiberg
Rektor Göteborgs universitet

Martin Norsell
Rektor Högskolan Dalarna

Ylva Fältholm
Rektor Högskolan i Gävle

Torbjörn von Schantz
Rektor Lunds universitet

Astrid Söderbergh Widding
Rektor Stockholms universitet

Martin Hellström
Rektor Högskolan Väst

Agneta Marell
Rektor Jönköping university

Johan Sterte
Rektor Karlstads universitet

Birgitta Bergvall-Kåreborn
Rektor Luleå tekniska universitet

Peter Aronsson
Rektor Linnéuniversitetet

Kerstin Tham
Rektor Malmö Universitet

Gustav Amberg
Rektor Södertörns högskola

Mats Tinnsten
Rektor Högskolan i Borås

Sigbritt Karlsson
Rektor KTH

Robert Egnell
Rektor Försvarshögskolan

Maria Lantz
Rektor Konstfack

Anders Fällström
Rektor Mittuniversitetet

Eva Åkesson
Rektor Uppsala universitet

Hans Adolfsson
Rektor Umeå universitet

Lars Strannegård
Rektor Handelshögskolan i Stockholm

1 comments

Mark Divers

Mark Divers

Thank you Ole Petter, it's so good, so important and so worthwhile that you and your colleagues make this stand. You are great leaders who use your pondus in this way. I wish there was more I could do along with all others who are outraged by this case. I am relieved to see more explicit pressure being exerted.

Related posts