Inspirerade möten med studenter

Ni som följer mig här på bloggen vet att jag brinner för undervisning. Jag ska inte ta till överdrivet stora ord, men just det här med att få dela med sig av sina kunskaper till en ny generation, att möta unga, kunskapstörstande studenter som är i inledningen av sina karriärer och uppleva den kraft, engagemang och lust som finns i de sammanhangen – det är något som verkligen inspirerar mig.

Särskilt roligt var det förstås när jag i förra veckan för första gången sedan pandemin bröt ut, fick möjlighet att föreläsa direkt för studenter vid ett par tillfällen. Först i Flemingsberg för tandhygienistprogrammet i tisdags. Och i fredags i Solna inför studenter vid läkarprogrammet. Självklart skedde allt under de villkor som pandemin och smittskyddet ställer.

Digitalt språng

Pandemin har inneburit ett rejält och viktigt digitalt språng för KI:s undervisning. Det är välkommet och innebär tveklöst att vi kan både effektivisera och ytterligare höja kvaliteten på KI:s utbildning.

Men inget slår det fysiska mötet. Det är när vi träffas, ser varandra i ögonen och interagerar som kreativiteten blomstrar och lyser som starkast. Människan är social och vi behöver träffas för att utvecklas.

Den pedagogiska balansen

Här gäller det att vi kan hitta den optimala pedagogiska balansen mellan smarta digitala undervisningslösningar och de nödvändiga behoven av att mötas fysiskt. Det här är något som KI:s lärare och övrig pedagogisk personal arbetar hårt med just nu. Vi befinner oss mitt på en resa vars slutmål vi ännu inte kan skymta vid horisonten – och som vi kanske aldrig ens kommer att få syn på eftersom den här utvecklingen sannolikt kommer att fortsätta rulla på framöver. Därför känns det extra bra när vi nu inför årets installation av nya professorer kan presentera en särskild satsning på just den pedagogiska kompetensen.

Det viktigaste för oss vid KI , oavsett om vi är lärare, studenter eller tillhör den administrativa personalen, är att vi ständigt arbetar för att förbättra utbildningen och utvecklar undervisningsformerna. Målet är förstås att vi ska ge våra studenter den bästa tänkbara förutsättningen för att sedan gå vidare i sina professionella liv – i vården, inom forskning eller i andra områden.

Jag vill passa på att tacka för mycket inspirerande dagar tillsammans med er studenter. Jag tycker att det blev en fin dialog – efter mer än ett år på distans så känns det jättebra att vara tillbaka i klassrummet!

Anatomiföreläsning i Eva & Georg Klein-salen i fredags. Foto: Karin Ekström

0 comments

Related posts