En vanlig dag i barntandvården som tandhygieniststudent

Under termin 5 har vi fått börja behandla barn ca 1 gång varannan vecka. Skillnaden från vuxenkliniken är att vi arbetar tillsammans med en klasskompis.

Kl 8:00 börjar dagen och då ska vi börja med att sprita båset. Därefter har vi en samling på morgonen där läraren går igenom vilka patienter vi kommer ansvara över under dagen. Oftast är det en variation i åldern, allt från unga barn till ungdomar.

Vi försöker mixa upp det så att alla studenter får behandla barn i olika åldrar. Den yngsta patienten jag har haft är nog fyra år och den ”äldsta” jag haft är nittiofem år gammal.

Alla studentpar blir tilldelade två patienter och därefter får vi avsatt tid för att läsa om patienterna i deras journal. Vi kollar då på information kring patientens tidigare behandlingar, anamnes, syskon, kost, egenvård m.m.

Sedan samlas vi igen i gruppen där vi berättar om vilka patienter vi har och vad vi tänker göra för typ av undersökning eller behandling. När vi är klara med de, är det dags att hämta in patienten.

Det är alltid roligt att behandla barn för alla är i princip olika. Vissa är blyga medan andra är spralliga. Sedan är det viktigt att försöka nå ut till barnet och föräldrarna eftersom föräldrar har ett stort ansvar vad gäller att ta hand om barnens munhälsa. Visste du att föräldrar bör hjälpa till med tandborstningen upp till att barnet fyllt 12 år?

0 kommentarer

Relaterade inlägg