![](https://blog.ki.se/studentbloggen/wp-content/uploads/sites/143/2024/12/IMG_6593-800x1067.jpeg)
5 snabba om läkarprogrammet
Hej på er!
Det har varit intensiva veckor med examinationer som nu äntligen kommit till sitt slut. I början av veckan tentade vi av den sista kursen inom internmedicin. Den nya kursen drog igång i onsdags och pågår fram till och med januari. Den heter medicinsk vetenskaplig teori och metod (MVTM) och är inriktad på områden som vetenskaplig teori, kvantitativa/kvalitativa metoder och analyser, samt forskningsetiskt förhållningssätt. Det är en särskilt bra kurs för oss som snart ska påbörja våra examensarbeten!
För lite mer än en vecka sen kom antagningsbeskeden inför vårterminen 2025. Till alla nyantagna på KI vill jag säga stort välkommen – jag hoppas och vet att ni kommer stortrivas! Det finns ett summerande inlägg skriven av min kollega Kira om just nyantagning. Den innehåller tips och tricks och jag rekommenderar varmt att ni läser den! Ni hittar inlägget här.
Utöver det kommer nedan fem snabba om läkarprogrammet som kan vara värt att läsa på om nu inför terminstart:
1. TBL
På KI arbetar vi med TBL vilket står för team based learning. Alltså jobbar vi för det mesta i team med uppgifter/patientfall och under seminarier. Det är bra att veta och ställa sig in på mycket grupparbete när man studerar till läkare på KI. Hur TBL fungerar och vad det går ut på kommer jag skriva mer om i kommande inlägg!
2. Praktik på sjukhus
Efter termin 3 och framåt är man väldigt mycket på en av de 4 stora sjukhusen i Stockholm:
- Danderyds Sjukhus
- Karolinska Sjukhuset Solna
- Karolinska Sjukhuset Huddinge
- Södersjukhuset
Det förekommer även mycket praktik på vårdcentraler och mindre sjukhus runt om i region Stockholm. Det underlättar därför om man är flexibel och öppen till att resa längre sträckor under utbildningens gång!
3. Böcker och obligatorisk kurslitteratur
Skulle jag säga att man klarar sig väldigt bra även utan! Det är alltså inte ett måste att köpa alla böcker som finns uppradade under ”obligatorisk kurslitteratur”. Man kan alltid låna böcker på Karolinska Institutets bibliotek (KIB) samt andra bibliotek runt om i regionen. Dessutom brukar föreläsningar och studiematerial som laddas upp av lärarna räcka ganska väl. Man får ju såklart komplettera med information från andra håll, men för det krävs alltså inte alla böcker. Så vänta med att köpa all kurslitteratur till det att kursen drar igång så kan du göra en egen bedömning om det behövs eller ej.
4. Dator eller surfplatta ?
Jag rekommenderar varmt att ordna en dator inför studier på universitetsnivå! Man kan ju såklart anteckna på papper, men en egen dator underlättar studierna väldigt mycket.
Sen råder debatt vilket man ska köra på – data eller surfplatta. Jag själv har bägge två och skulle summera det såhär:
- Dator: funkar bra till det mesta. Går att anteckna snabbt och effektivt. Personliga favoriten!
- Surfplatta: funkar bra för dig som gärna antecknar för hand eller ritar när du antecknar. Jag hade särskild användning av min surfplatta när vi hade anatomikursen då man gärna ritade strukturerna!
5. Två appar som underlättar läkarprogrammet.
OneNote: anteckningsprogram som man får tillgång till med sin karolinska-inlogg och email. Är enligt mig den absolut smidigaste anteckningsappen. Man kan enkelt dela sin OneNote studenter emellan så att man får tillgång till andras anteckningar dessutom. Särskilt bra om man exempelvis missar en föreläsning eller så.
ANKI: appen vi använder för att göra flashcards. En av de mest superiora studiesätten för att återkalla kunskap och på så sätt komma ihåg allt! Ett måste helt enkelt.
Med det sagt vill jag önska er alla en god jul och gott nytt år. Vi ses!
/Eileen, läkarstudent.
0 kommentarer