Grattis och välkommen till KI!

Hoppas att du som läser detta har haft en fin sommar hittills. Kanske är det så att du blivit antagen till din drömutbildning på KI? Då får jag bara säga grattis till platsen och vad bra att du har hittat hit. För detta inlägg handlar om vad som händer nu efter att du blivit antagen.

 1. Tacka JA till din plats, senast 19 juli! (Om du är reserv, ge inte upp hoppet. Du har fortfarande en chans att bli antagen när det andra beskedet kommer 25 juli. Jag var själv reserv på ett relativt högt nummer, men kom in före terminsstart ändå)
 2. Leta boende om du planerar att flytta! Bostadssituationen i Stockholm är ökänd för hur svårt det är att hitta en bostad. Dock finns det många olika köer och många studentbostäder. HÄR finns tips från KI och HÄR finns ett tidigare inlägg om att hitta studentbostad. 
 3. Hitta dina kursare och massa annat kul relaterat till dina kommande studier på sociala medier. Här är en lista på olika konton/grupper du inte får missa
 • KI Läkarprogrammet *starttermin* (ex HT24) – en klassgrupp på facebook som alla kullar har, kanske inte skapas direkt men brukar finnas innan terminsstart.
 • Följ bloggen, ki_studenter på instagram och KarolinskaInstututet på Tiktok – drivs av studentambassadörer som också pluggar på KI, du kan hitta allt från tips och tricks till hur vardagen ser ut för en KI-student och mycket mer.
 • Info från KI till dig som är ny student – här hittar du en check-lista för nya studenter och information om bla olika välkomstevent.
 • Följ läkarintrot och mottagningsutskottetMF på instagram/facebook – dessa organisationer kommer att välkomna dig till KI. Följ dem på instagram och facebook för att hålla koll på alla roliga event under de första veckorna som du inte för missa. Jag har även hört rykten om att det legendariska läkarkollot är tillbaka efter att ha lyst med sin frånvaro sedan pandemin. 
 1. Sök CSN. Detta gör du enkelt via CSN.se (kom ihåg att söka tilläggsbidrag om du har barn). Innan terminsstart måste du lämna studieförsäkran. Gör du detta i tid kommer du få pengar utbetalade direkt vid terminsstart. Är du sen så kommer du fortfarande att få pengarna men det kan ta lite längre tid. 
 2. Registrera dig på din första kurs på ladok tidigast 2 veckor innan den startar. Detta är superviktigt och kan vara problematiskt att missa, så glöm inte bort att registrera dig och påminn dina kursare (brukar alltid vara någon ängel som påminner i klassgruppen, bli en ängel du med). 
 3. Förfina din studieteknik och studieverktyg. Har du en fungerande dator eller padda som du kan använda, om inte är det läge att införskaffa det. Har du en studieteknik för att ta in och memorera kunskap, om inte är det läge att skaffa en eller flera. Man behöver inte repetera något från gymnasiet inför men vill man göra något reommenderar jag att träna på just studietekniken. Jag hade önskat att jag hittade min studetektin som fungerar för mig tidigare (än termin 7). Det kommer spara dig så mycket tid och stress att veta hur du ska plugga. Läs om min studieteknik på läkarprogrammet HÄR
 4. Om du har en fysisk eller neuropsykiatrisk funktionsnedsättning, tex ADHD, kontakta funkis för att få hjälp med anpassningar mm. Läs mer om vilken hjälp du kan få på KIs hemsida eller i ett tidigare blogginlägg
 5. Säg upp ditt gymmedlemsskap och träna på KI. På KI finns 2 gym (ett på campus Solan och ett på campus Flemingsberg) som studenter har gratis tillgång till. Detta är ett billigt och smidigt alternativ till att hinna med träning som student. Läs mer om KIs gym HÄR.

Här länkar jag några fler inlägg som är perfekt läsning för dig som ska börja läkarprogrammet:

Kira, läkarstudent

Kira, läkarstudent

Välkommen till studentbloggen! Jag heter Kira, är 24 år och går termin 10 på det 5,5-åriga (gamla) läkarprogrammet. Den här terminen är den näst sista för mig och vi läser pediatrik samt gynekologi/obstetrik, vilket är passande kurser då jag själv balanserar livet som läkarstudent och nybliven förälder.

0 kommentarer

Relaterade inlägg