Att applicera kunskap #yrkesroll

Utveckling – ett spännande område

Jag har tidigare varit inne på vad jag som privatperson tagit med mig från programmet, vilken ni kan läsa här, men jag tänkte ändå avsluta månadens tema med att skriva lite om ämnet gällande att applicera och ta till sig kunskap. Oavsett om det handlar om att landa i ny kunskap yrkesmässigt eller privat.

För det är ju otroligt mycket lättare att veta hur en bör leva, tänka och göra i olika sammanhang. Det kan också vara lätt att läsa något och känna att det känns logiskt och bra att nyttja i sin yrkesroll. Och så har vi vanans makt som ibland gör det svårt för oss att landa i ny kunskap.

Men hur kan en tänka?

  • Notera själv vad du önskar applicera och fundera själv på hur du kan komma dit. Handlar det om en ny vana eller beteendeförändring hos dig själv som privatperson? Gör det liknande som du hade gjort med en patient. Handlar det om att testa en ny strategi som psykolog? Påminn dig med en post-it på datorn, notera i dina anteckningar eller väv in det i agendan så du själv minns.
  • Öva, öva, öva. Tråkigt men sant, men som nämnt innan så ger övning färdighet. En vana eller en ny strategi kommer inte av att ha tänkt tanken – det måste aktivt jobbas med för att automatiseras.
  • Ha någon att prata med om det hela. Kanske kan ni jobba på liknande saker och hjälpas åt att uppmuntra oavsett om det gäller saker privat eller som yrkesverksam? I patientarbetet vi har nu tycker jag det är GULD att bli inspelad och lyssnad på, just för att få höra någon annans syn och kunna få feedback gällande utvecklingsområden – såväl med saker jag själv vet om men också att upptäcka nya saker att jobba med.

Har ni andra saker som kan hjälpa på vägen mot att faktiskt testa nya saker istället för att fastna i hjulspår och gamla vanor?

Och annars…

Har ni frågor, funderingar eller synpunkter på månadens tema? Hojta som alltid till i kommentarsfältet eller skicka ett mail! Blir alltid glad av såväl feedback som saker som ligger och snurrar i huvudet på er.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar