En vanlig, ovanlig, vecka i Melbourne

Tänkte att ni ska få hänga med på hur en vanlig (så vanlig den kan bli) vecka ser ut för mig här i Melbourne. Så jag kör igenom veckan som har gått så får ni en inblick i hur en vecka ser ut dels pluggmässigt och skolmässigt men också hur en helg kan se ut om jag väl är kvar i Melbs istället för att resa iväg. Som sagt är ingen vecka riktigt vanlig här och förra veckan fick en hel del oväntade händelser som jag inte hade tänkt skulle hända – men här kommer den ändå, den vanliga men ovanliga veckan i Melbourne

Måndag:
Kom tillbaka till Melbourne på morgonen, nattbussen från Sydney tog 12 timmar och trots att en sitter helt upprätt så lyckades jag sova en hel del. Väl hemma blev det uppackning för att sedan åka vidare mot Caulfield University. Satte mig i biblioteket för att plugga och skriva på inlämningar, vill gärna vara i bra fas inför att mamma kommer och det är dags för lov. Målet för dagen var att läsa all kurslitteratur inför sociologin och sitta med en inlämning i kommunikation. Ska erkänna att det var en trött och hungrig dag, vid elva var lunchen och allt mellis slut så efter några ytterligare timmar vid datorn gick jag till Coles och handlade mer mellis.

Så vackert när vi kom in i Melbourne tidigt i måndags <3

Vid 18.00 var det dags för löpgrupp, så vi möttes som vanligt utanför gymmet och sprang bort till parken där vi håller till. Dagens pass var att springa 2,2 kilometer så fort en kan, för att kunna jämföra framöver. Ett helt okej kul pass men gillar bättre att köra intervaller eller liknande – speciellt då jag inte har en aning om jag har förbättrat mig eller inte under dessa veckor av löpträning. Hannah, Josh och jag stannade kvar i parken och sprang två varv till innan vi sprang tillbaka till Caulfield. Satt kvar i en timme och läste klart litteraturen för sociologin innan jag cyklade hem i mörkret, det blir mörkt fort på kvällarna nu när vi ställt om klockorna.

Väl hemma blev det dusch, matlagning, tvätt och förberedelser inför morgondagen innan vi kollade på Harry Potter och käkade popcorn. Mina ögon var dock sjukt trötta så gick och la mig vid elva och somnade bums.

Tisdag:
Vaknade tidigt så cyklade till Balaclava för att träna innan jag cyklade vidare mot Caulfield för att ta shuttle buss till Clayton University. Började med att boka en plats på Wings for Life, ett löplopp som jag ska springa den 5 maj med Team Monash – så kul! Det går samma tid i hela världen så vi springer alla samtidigt för att samla ihop pengar till ryggmärgsskadade. En bil startar efter 30 minuter och jagar löparna, när bilen är ikapp dig så måste du bryta loppet – så kanske hinner du 5 km eller 50 km.. Kul lopp och är taggad även om jag är tveksam på hur långt jag kommer satsa på att komma. Fortsatte i en aktiv anda då Monash på tisdagar erbjuder kostnadsfri yoga och meditation för studenter, så jag brukar alltid passa på att gå på yogan vid 10.00. Läraren är väldigt duktig och även om klassen är relativt lugn så känns det så skönt att sträcka på kroppen och landa lite. Pluggade några timmar, käkade lunch, fortsatte plugga och blev bjuden på fika av Emilie <3. Pluggfokus under dagen var att skriva på en inlämning i kommunikation som består av att göra ett CV och en resume, en inlämning i sociologi som består av att hitta litteratur och göra en plan för en kommande uppsats och på en inlämning i global konsumtion som består av att skriva en uppsats om caring labour, gender, ethnicity, inequality och sustainability. Försöker oftast ha lite struktur mellan de olika unitsen, men idag blev det hipp som happ med olika inlämningar åt olika håll.

Wings for Life, kolla upp om du kan springa i din stad och kör ett kul lopp IHOP MED MIG!! 😀

Standard: Många timmar framför skärmen med plugg… Meeen här med fika från Emilie!! <3

Vid 15.00 tog vi ett break från studierna och drog upp till Coffee Hour med MOVE. En mötesplats för utbytesstudenter för att hänga och dricka gott kaffe – och ett bra tillfälle att ta en stund för att inte plugga. Jag och Emilie hängde kvar till 17.00 och pratade med utbytesstudenter såväl från Japan, Nederländerna och Ukraina. Så mysigt och himla fint att hänga med Emilie! Efter breaket satte jag mig i biblioteket för att plugga lite till innan jag råkade stöta på Sofie vid bussen för att bli inbjuden till mat med hennes Christian Union grupp. Så mysigt häng som tyvärr avslutades med att jag fick reda på att min katt Måns hemma i Småland behövts avlivas på grund av en tumör. Så kvällen slutade i massor med tårar och samtal med pappa och mamma <3

Världens finaste katt som jag saknar BIG TIME <3

Onsdag:
Då jag inte lyckades matcha att prata med syster igårkväll så började jag dagen med att prata med henne i över en timme. Kändes fint även om jag fortfarande var väldigt ledsen över Måns. Trots att jag inte hängde med honom så ofta och trots att han gav mig sjukt mycket allergi så känns det så himla tungt att han inte finns kvar. Vet att allt har sin gång och vet att det kommer kännas mer okej om ett tag – men nu får det bara kännas sjukt tomt och trist. Fortsatte dagen med träning i Balaclava för att sen dra vidare till Caulfield för att käka frukost och plugga. Fokus blev att bli klar med två inlämningar som ska in på fredag, vilket jag bockade av. Vid 12.00 hade jag en klass som heter Let´s chat – en kommunikationsklass för att förbättra engelskan, vilken jag gick på. Jag övar såklart hela tiden i kommunikationer men jag måste säga att jag gillar att gå dit ändå. Vid 13.00 började min nästa klass, managerial communication, en två timmars lång workshop. Idag pratade vi om nästkommande grupparbete och hur en ska göra presentationer. Många i klassen är blyga och tysta – vilket är lite speciellt i en kommunikationsklass, men jag gillar ändå upplägget med mycket praktiska övningar under lektionstid.

Efter två timmar av kommunikation satte jag och Sandra oss för att kolla in nästa veckas material för kommunikationen. Materialet består av läsning av litteratur och en onlinelektion, som efterföljs av ett quiz. Quizet ska göras veckan innan nästkommande lektion och för oss har det varit smidigast att göra det direkt efter lektionen. Efter quizet mötte jag upp Antonia och cyklade till Yarra River för att klättra.

På väg till klättringen

Vid en av klätterväggarna 🙂

Jag och Antonia!

Efter många timmar ute i det kyliga vädret, så cyklade vi hemåt. Började känna mig lite krasslig på kvällen så efter mat och lite fix så la jag mig för natten.

Torsdag:
Vaknade med jordens halsont så fick skippa träning och sova vidare i två extra timmar. Efter frukost, te och saltvattengurgel cyklade jag till Caulfield för att ta shuttlebussen till Clayton. Gick sen till dagens första lektion, Global Consumption. Dagens ämne var mat och hur vi konsumerar olika matvaror från olika länder vilket var väldigt spännande! Pratade också en del om uppsatsen som ska in om tre veckor – vilken verkligen får det att knyta sig i magen. Men skam den som ger sig, även den uppsatsen kommer skrivas och lämnas in så det är bara att hålla huvudet högt och köra på. Efter två timmar av Global Consumption körde jag ett pluggrace innan Stine, Sandra, Sofie och jag åt mat på Wholefoods. Idag hade jag med mig mat men där kan en annars få daal för tre dollar, superkap minsann!

Fina gänget!

Vid ett var det dags för en knapp timme av ett tutorial i sociologi. Jag gillar verkligen kursen i sociologi, men tutorialsen måste jag säga är sådär. Det känns ganska mycket som att en sitter av en timme och lämnar salen utan inspiration eller motivation. Ska erkänna att det ibland är skönt att veta att en bara kan gå dit och lyssna in läraren, men det hade varit bra mycket roligare med ett vettigt upplägg på timmen.

Då jag är med i ett sjukt spännande experiment var jag tvungen att stanna kvar på skolan till 16.00 för att då hämta ut ett mat-kit och få instruktioner inför nästa veckas experiment, vilket jag kommer berätta om senare, så jag tog två timmar till plugg innan det var dags att möta Isabella på labbet.

Halvsjuk tjej men med mat i en kylväska blir det hela bättre 😉

Det blev att jag stannade kvar på skolan och pluggade efter uthämtandet av mat och instruktioner. Då huvudet och halsen kändes sådär gick plugget sjukt långsamt. Frustrerande när jag känner tidspress för vissa av mina inlämningar just nu. Men en får väl ha lite sega dagar helt enkelt. Lagom när huvudet höll på att brinna upp var det dags att åka mot Amy, en tjej som Sofie mött genom kyrkan här som ville bjuda oss på dessertkväll och häng med locals – så himla fint!

Ett dockskåps-feeling-mysigt hem

Paj, vaniljsås och glass = Life!

Fredag:
Vaknade och kände mig än mer sjuk. Så planen om att bruncha med mina roomisar, gå walking tour i stan och äta middag hos Moa byttes snabbt ut emot att ligga i sängen och sova. Stört tråkigt och verkligen inte med i min plan. Dock inte så mycket att göra åt. Lyssnade på poddar, sov och vilade men vid två gick jag ut för att handla pepsi max och frukt och passade på att få lite sol och värme. I lägenheten var det nämligen sjukt kallt medan det ute var runt 27 grader. Gick förbi Prahran Market och strosade på Chapel Street innan jag gick hem och bäddade ner mig igen. Efter fler poddar och mer vila gick jag och la mig för att kurera lite till.

Lördag:
Kände mig mycket piggare och kroppen kliade av att ha varit hemma och degat en dag. Så trots lite snuva drog jag ner till stan för att idag göra walking touren som jag skulle gjort igår. Varje dag klockan 10.30 och 14.30 startar en ”free walking tour” utanför State Library i Melbourne (328 Swanston Street). Touren pågår i ungefär tre timmar och då får en såväl en bra rundtur, tips på restauranger och secret bars, historia om Melbourne och förhoppningsvis lite bättre lokalsinne över hur staden ser ut. Ett bra tips om någon har planer för att åka till Melbourne tycker jag! Dessa rundvandringar är kostnadsfria men bygger på donationer, så det är väl uppskattat att ge en valfri summa i slutet av turen. Promenaden var i alldeles lagom tempo för mig och jag träffade såväl trevliga människor som fick se bra områden. De flesta ställena har jag varit runt på redan, men vandringen gav ändå en bra överblick.

En kan också göra en citytour med denna. En gratis spårvagn med en inspelad guide längst vägen 🙂

Efter turen käkade jag lunch och cyklade sen vidare för att kolla in Pink Lake som ligger i Westgate Park. Det var en väldigt fin cykeltur dit och väl där möttes jag verkligen av en rosa sjö. Anledningen till att den blir rosa har något att göra med höga temperaturer och salthalt – så det gäller att åka dit för att kolla under Melbournes varmare årstider, ju mer mot vinter desto mindre rosa är sjön.

Tanken var att idag ha gått ut på Revolver, men med sjukdagar i bagaget så blev det en hemmakväll. Sofie lagade dessutom tacos till hela lilla familjen så det blev tacomys och filmkväll vilket inte alls satt fel. Pratade också med mormor och morfar vilket var så mysigt! Bra avslut på en piggare dag!

Söndag:
Tanken var att dra och träna på morgonen, men då jag kollat fel på klasser så blev det att jag tog en lugn morgon och cyklade ner till stranden i St Kilda för att andas in havsluft och så sand mellan tårna. Var allt för länge sen jag hängde på stranden kände jag! Så mysigt med palmer, hav och sol!

Efter ett tag cyklade jag hem, åt och gjorde mig redo för att dra ut igen. Nu mot Queen Victoria Market och Sri Lankan Festival. Det var hur mycket folk som helst och köerna till både ATMs och alla försäljare gjorde att jag efter ett tag drog vidare och handlade frukt i en butik istället. Skulle nämligen vidare och hade en tid att passa – en tid för att kolla på Aussie Football. Detta är en av de stora sporterna i landet, så det var en så kul grej att gå på! ST Kilda och Hawtorn var det som spelade och Sofie och jag vart nöjda med resultatet då St Kilda tog hem segern.

Cykelturen till marknaden, så mysigt längst med floden!

Cyklade sen hem i mörkret medan jag pratade med mamma (som har lite resfeber inför att hon åker hit i veckan!!!). Avslutade dagen med mat och femte Harry Potter filmen (!!).

2 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar