Ett seminarium om stress

Igår hade vi ett seminarium och en paneldebatt om stress. Lotta Arborelius, Göran Kecklund, Mats Lekander, Sigrid Salomonsson och Susanna Jernelöv var på plats och pratade om ämnet. Ett väldigt spännande och omtalat ämne men också ett ganska problematiskt ämne. Innan seminariet läste vi in oss på olika artiklar med olika syn på stress, kollade på TED-talk och såg hur media i vissa fall framställer stress. De tre tydligaste sakerna jag tar med mig från inläsningen och seminariet med forskare på området är följande:

Vi vet inte så mycket om stress 
Detta förvånade mig en del, men faktum är att det är många saker som inte är helt klarlagt med evidens. Till en början är definitionen inte helt klar – vad är egentligen stress? Vi vet heller inte exakt hur det påverkar oss – när de är bra och när det är dåligt. För stress är faktiskt en mekanism som är till för vår fördel från första början – något som är lätt att glömma bort i dagens samhälle. Dock är långvarig stress och stress utan återhämtning inte fördelaktigt för oss. Vad det exakt är som händer vet vi dock mindre om. Tron om att stress endast finns i moderna samhället tycks också vara en myt. Oavsett hur och var en lever så tycks det finnas stressorer runt oss.

Media, företag och på så sätt befolkningen har ofta felaktig kunskap
Egentligen precis som med så mycket annat. Från forskning till befolkning blir det allt för ofta ett glapp. Vissa fynd vänds och vrids på för att passa löpsedlar, andra är tagna från en dålig studie och resultat kan plockas ur sitt sammanhang. Som DN gjorde angående stress – som sa att delar i hjärnan krympte av stress -> men detta är endast fynd hos råttor. Eller som ett TED talk kring att akut stress är bra om vi tänker att den är bra men dålig om vi tänker att den är dålig – som tog resultat från en studie som är extremt vag. Ni förstår. Det blir fel på vägen och ansvaret om att inte sprida skräck som skulle kunna leda till mer stress, det faller mellan stolarna. Så oavsett om det är DN, Aftonbladet eller en forskare som uttalar sig – kom ihåg att ett önskat resultat nästan alltid gå att få fram.

Stressbegreppet är otroligt brett
Stress är verkligen extremt brett och är varken svart eller vitt. Det är tråkigt att inte kunna ge definitiva och raka svar men ofta är sanningen just sådan – en gråskala. Något som kan vara bra att ha med sig i princip hela tiden. Så stress som begrepp är ett stort paraplybegrepp där mycket annat ligger som underkategorier. För åter igen – sällan är det svart eller vitt.

 

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar