Plugget över jul

Kan ofta tycka att det är tungt att ha plugg över jul.

Ni vet när typ alla i ens närhet är lediga och en själv har ångest över en tenta som är den 3 januari? I år hade jag dock möjlighet att verkligen vara ledig över jul. Det var ingen tenta som hägrade en sekund efter att sista drinken på nyårsafton dracks upp eller något seminarium som det skulle förberedas inför.

Såklart hade jag ändå den eminenta planen att plugga någon dag här och där under julen. Kanske någon känner igen sig? Ni vet när en innan julen tycker det är oceaner av tid som kommer komma inom kort och att en då lätt kan klämma in en halvdag här och där. Men varje ledighet är det samma sak tycker jag. Ett tu tre så är det hela slut. Det kan verkligen vara värt att vara ledig. Så länge en verkligen kan vara ledig och kan släppa press och stress kring plugget. Om en tenta faktiskt är strax efter nyår kanske en behöver plugga såväl för att klara tentan som för att inte ändå vara stressad under sin lediga tid.

Så mitt plugg över jul – som blev efter nyår.

I år hade vi en uppgift som, jag visserligen helt kopplade bort över jul och nyår, men som var en spännande och vettig uppgift. Så när jag i måndags chockades över att en skulle in så kändes det å ena sidan stressigt deluxe och å andra sidan kul att kika vidare på.

Vi fick nämligen i uppgift att skriva om verkningsmekanismerna som ligger bakom ett utfall i en behandling. Vi vet i många fall ATT en viss behandling hjälper – men vad i behandlingen är det som hjälper och på vilket sätt tros det hjälpa? Vi fick själva komma på områden och min gissning är att det är högt och lågt bland valen i klassen. I veckan som kommer ska vi opponera på en annan kursares arbete, samt själva presentera och stå till svars för vårt eget arbete.

Vad jag valde.

Funderade ett tag på vad jag skulle skriva om och valde tillslut att kika närmare på fysisk aktivitet som intervention mot depression. Det har varit roligt men också klurigt att kolla på. Vad jag hittat är att det är en rad olika verkningsmekanismer som tros spela in i varför fysisk aktivitet påverkar en individ som har risk för depression eller som är i en depression. En överblick av vad som kan tänkas vara verkningsmekanismer ser ni nedan.

Evidensen bakom de olika verkningsmekanismerna är inte alltid så tydlig. Dock anser jag att evidensen överlag för fysisk aktivitet är tillräckligt bra för att kunna motivera att det kan vara värt att testa. Såklart är det inte den enda lösningen på en depression, såklart passar det inte för alla och såklart passar det inte i alla lägen av en depression. Men att det är värt att testa – det står jag fast vid.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar