Varför denna betygshets?

Fick världens superförkylning i tisdags och feber slog till i onsdags. Det är ju aldrig passande men kändes inte som världens bästa när jag var mitt i tentaplugg. Sov mig igenom onsdagen och tackade mig själv för att jag pluggade mycket innan påsk. Hade dubbla känslor inför tentan – samtidigt som jag visste att jag hade pluggat så pass mycket att jag borde klara G så hade jag också lagt upp en tidigare plan om att klara även VG-delen. Den planen sprack dock lite när jag inte kunde plugga dagen innan och när jag skulle behöva skriva tentan med feber. Vägde för och nackdelar och tillslut valde jag att skriva tentan ändå. För jag hade verkligen gjort mig redo och även om det kan kännas surt att ha lagt ribban högt och ha följt den nästan hela vägen – för att sedan inte nå upp helt och hållet – så fick det vara värt att bara klara en tenta.

För det är ju faktiskt inte så bara att klara en tenta. Ibland blir en lite hemmablind av prestationer som triggas upp. Ibland kan jag bli knäpp på hela betygsystemet. För jag ser hur mycket ångest det skapar hos många. Hur orimligt mycket det spelar roll för ens eget värde om en får G eller VG. Absolut – har en pluggat för något och inte når dit så känns det jobbigt. Absolut – det spelar roll till sökning av utbyte. Men ibland kan jag bli lite illa till mods över strävan mot två bokstäver. Över min egen strävan inkluderad.

Vissa säger att det hör till att kugga tentor när en pluggar och jag tror delvis att det är nyttigt att göra det för att lära sig ta motgångar. Ändå så har jag som mål att planera och strukturera upp plugget så att jag ska klara mig. Så i denna tentans fall fick målet kanske sänkas från vad jag hoppades på. Inte nödvändigtvis för själva betyget i just detta fall. Men för lärdomarna jag får. För det är verkligen häftigt när det liksom landar och en kan förstå kunskapen på ett djupare plan. När en kan se samband, dra slutsatser och få nya perspektiv. För att jag ska komma dit behöver jag plugga mer än om jag mest vill lära mig svar på saker. Försöker ha med det i bakhuvudet. Varför jag lär mig. Varför jag pluggar. Varför jag vill prestera. Det är inte för att det ska stå VG under en kurs.

Fortfarande en lika bra bild.

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar