Fascinerande fotbollsfest

 

KI-forskaren Torbjörn Vestberg är en av författarna till boken “Hjärnboll”

Idag inleds herrarnas fotbolls-VM i Ryssland, och det undgår knappast någon. Själv hör jag till dem som ser fram emot att få frossa i högklassig sport! Under våren har vi på KI också haft professionell anledning att fundera på den gröna mattans schack i samband med en bok om frontallobsfunktioner hos toppfotbollsspelare. Det pågår också mycket forskning om skador inom fotboll och andra idrotter, och hur de ska behandlas och förebyggas.

Ur forskningssynpunkt finns mycket att lära från elitidrotten generellt, och många sportsliga framgångar tar hjälp av forskning – det finns all anledning att tro att det kommer att fortsätta vara på det viset. Både när det gäller att höja prestationer och förstå vilka som är framgångsfaktorerna, men också för att upptäcka och stoppa fusk och dopning.

Aldrig förr har tre nordiska lag kvalificerat sig till ett VM-slutspel, så til lykke Sverige, Danmark och Island. Vi norrmän får ta nya tag inför kvalspelet till VM 2022 och hoppas att landslaget kan ta sig dit, senast Norge spelade i VM var 1998. Och behöver vi sportslig tröst räcker det ju med att ta fram sammanfattningarna från senaste vinter-OS…

0 comments

Related posts