Underläkarvikariat före examen

Efter termin 9 på gamla läkarprogrammet eller termin 10 på nya läkarprogrammet kan du under sommaren vikariera som underläkare. Detta är en väldigt bra möjlighet till att prova på och bli bekväm i din framtida roll som läkare. 

Vad krävs för att sommarjobba som underläkare?

Kraven är att du har klarat allt (fått alla högskolepoäng) för termin 9 på nya och 10 på gamla läkarprogrammet. Din arbetsgivare ansöker om dispens från Socialstyrelsen för att du ska få jobba som läkare. 

Varför ska jag jobba som underläkare?

Det första underläkarvikariatet är första gången du får jobba som läkare. Det är en bra erfarenhet och en bra förberedelse inför att börja jobba efter examen. Dessutom tjänar man lite mer än man tidigare gjort om man jobbat som undersköterska. 

När söker jag underläkarvikariat?

Tidpunkten för när klinikerna anställer underläkare till sommaren skiljer sig väldigt mycket. Vissa av mina kursare fick vikariat så tidigt som oktober eller november medan andra fick vikariat så sent som i maj. Det går inte att säga när det är rätt tidpunkt att söka, man får hålla koll på när olika tjänster utannonseras och söka efter hand. Det är heller aldrig för sent. Får du inte det första jobbet så finns det säkert fler jobb som utannonseras under våren. 

Hur söker jag underläkarvikariat?

Det finns olika sätt att söka underläkarvikariat. Vissa tjänster utannonseras på nätet, andra gör inte det. Se till att ha ditt CV och personliga brev redo och uppdaterat för att skicka iväg så fort du ser en tjänst som utannonseras. Det är även vanligt att studenter själva kontaktar avledningar eller kliniker som de vill jobba på för att se om de har jobb som man kan söka. Här följer några tips till när du ska söka ditt underläkarvikariat:

 • Har du jobbat som undersköterska eller vårdassistent på en avdelning som har underläkare före examen är det bra att fråga dem, ifall de har en tjänst du kan söka.
 • Håll koll på tjänster som utannonseras på nätet under hela läsåret före ditt vikariat, dessa annonseras ofta på regionens sida 
 • Hör av dig till flera avdelningar och kliniker som du är intresserad av att jobba hos och fråga om samt när de anställer underläkare inför sommaren
 • Var inte rädd för att fråga dina kontakter, detta kan vara en handledare du haft under läkarprogrammet, någon du känner privat eller en bra föreläsare du haft. Det skadar aldrig att fråga, i värsta fall kan de inte hjälpa sig, i bästa fall kan det leda till en anställning eller till en ny kontakt som kan hjälpa dig. 
 • Fråga äldrekursare var de har jobbat, hur de sökte/fick jobbet och be om att få kontaktuppgifter
Viktiga frågor att ställa innan du accepterar ett jobberbjudande

Det kan vara svårt att veta vilka frågor man bör ställa på en intervju. Här följer några förslag på saker som kan vara viktiga att veta:

 • Lön (se nedan)
 • Hur mycket intro får jag och vad består det av?
 • Vilka arbetsuppgifter kommer jag att ha?
 • Vilket typ av stöd kommer jag ha från mer seniora läkare? Finns det någon på plats? Någon att ringa om jag har frågor?
 • Finns det utrymme för att hinna vara ledig X veckor under sommaruppehållet från studier?
 • Finns det möjlighet till anställning efter examen?
Hur mycket tjänar en underläkare före examen?

Lönestatistik för läkare och läkarstudenter finns på Sveriges Läkarförbund för medlemmar (HÄR hittar du statistik för underläkare innan examen, tillgänglig för medlemmar). Tänk på att inte ta den första lönen som erbjuds utan att alltid försöka förhandla upp lönen, framför allt med tanke på att underläkarlönen är förhållandevis låg. Referera till medianlön, din kompetens och styrkor samt inflationen.

Artiklar i Läkartidningen om underläkarlöner före examen: SLF student: 40 000 kronor i minimilön för före läkarexamen (2022), SLF student motionerar om 35 000 i lägstalön (2019), Nej till lägstalön för underläkare (2019)

Hur kan jag förbereda mig inför mitt vikariat?

Gå på förberedande föreläsningar inför ditt vikariat som anordnas av Sveriges Läkarförbund Student Stockholm varje vår. Läs på och repetera din kunskap inom området du ska arbeta. 

Hoppas detta inlägg har varit hjälpsamt, stort lycka till med jobbsökandet och ditt första jobb som läkare!

Kira, läkarstudent

Kira, läkarstudent

Välkommen till studentbloggen! Jag heter Kira, är 24 år och går termin 10 på det 5,5-åriga (gamla) läkarprogrammet. Den här terminen är den näst sista för mig och vi läser pediatrik samt gynekologi/obstetrik, vilket är passande kurser då jag själv balanserar livet som läkarstudent och nybliven förälder.

0 kommentarer

Relaterade inlägg