Hur firar du jul?

Dagen innan julafton.

En dag som för många bara är härlig. Den eventuella julstressen är förbi, det är förväntan i luften, maten är färdigpreppad, glöggen skvimpar i glasen, familjen är nära och ljus höjer stämningen deluxe.

Det är också en dag som för en del är magknip och oro. Av så många anledningar kan traditioner och högtider bli extra tuffa. I dessa tider – för allt fler. En hel del sitter ensamma. En hel del kan inte åka och hälsa på sin familj. En hel del är sjuka och sitter isolerade.

För egen del blev julen omkullkastad förra året. Efter att i alla år firat med mormor och morfar fanns de inte längre med i bilden. Då kunde kusinerna ändå ses och ha spelkväll, men i år blir det inte så. Så nu är det på ett sätt nya traditioner av flera anledningar.

Så vad kan en göra?

Om en känner sig lite låg inför juldagarna (OBS: menar lite låg nu, vid mer akut kontakta psykiatrin, exempelvis genom att söka till jourakuten där du bor) så har jag några småtips för att göra det aningens aningens bättre. Kommentera gärna med fler tips om du har – så försöker vi tillsammans göra något fint?

Håll kontakt på distans. Facetime, Zoom, Skype, Hangouts – möjligheterna finns där. Går det kanske styra något häng digitalt om du och flera är ensamma? Och även om du inte är ensam – sitter någon du vet ensam? Slå en pling, snacka lite, spela något spel eller käka mat ihop.

Middagshäng med pappa från Småland <3

Fundera i förväg ut vad du vill göra under dagen och gör något som känns lyxigt. Vad älskar du? I matväg, i pysselväg, i filmväg, i träningsväg, i vad du vill väg. Gör det!

Poke Bowl – något i favoritmatväg för mig!

Få tag i några strålar av solljus om möjligt. Det är ju så förbaskat lätt att grotta ner sig i soffan eller sängen och kolla film, Insta och Facebook. OCH DET ÄR OKEJ. Om du tycker det är megamys och härligt – kör! Meeeeen om du som jag tycker det är mysigt, men i några timmar eller en kväll. Så kan det vara värt att tänka att en också ska gå emot första känslan av att vilja gruva ner sig och faktisk göra något. Som jag skrivit här. Vill en då vara lite extra klämkäck så är det ju guld att få lite ljus och komma ut.

Skit i alla måsten, borden och oönskade traditioner. En måste inte äta Janson, prinskorv eller rödbetssallad. En måste inte ha gran. En måste inte ge julklappar.

JULBADA. I flera år har jag och syrran julbadat och så blir det även imorgon. Vill ni haka på? Skriv till mig så kan vi peppa varandra innan, under och efter <3 I söndags julbadade mamma, syster och jag med Hannah på distans. Inte samma sak – men fint!

Bad i Hagaparken!

Så. Hur är din jul?

Vad känner du inför morgondagen? Kul, spännande, oro, ångest eller inget alls. Har du tips på vad en kan göra och hur en kan fira (eller inte fira). Kommentera <3

1 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar