Vad är en dugga och hur förbereder en sig som bäst?

En kan säga att en dugga är som en lite mindre tenta. Som ett prov som inte är tänkt att vara riktigt är lika mastigt som en tenta. Givetvis är det stor skillnad från en dugga till en annan. Vissa är skriftliga och andra muntliga. Vissa är av större omfattning och andra mindre.

Vi har inte haft speciellt många duggor, utan endast några få muntliga. Dessa duggor har faktiskt varit väldigt trevliga och ett bra sätt att få mer inlärning. Dock ska jag erkänna att jag inte ser det som trevligt och inlärning innan duggan. Har RÅPLUGGAT till duggan jag hade idag. Och även om en dugga oftast ses som mindre mastig än en tenta så tycker jag i alla fall att den kräver nästan lika mycket av oss studenter som en vanlig tenta. Även det är såklart svårt att jämföra. Men när en har en muntlig dugga och en får en fråga var tycker i alla fall jag att det ibland kan kännas som en mer stress och press än om en sitter i sin egen bubbla i en skrivsal. Svårt att jämföra som sagt.

Duggan vi hade idag var en muntlig dugga inom neurofarmakologi. Ska erkänna att jag var lite nervös innan och höll tummarna hårt för en fråga jag skulle kunna svara på. Så för att inte ni ska känna er nervösa och osäkra innan så kommer här mina bästa tips för en muntlig dugga, men som går att applicera även på en skriftlig dugga eller en salstenta.

  • Börja plugga i tid. Så tråkigt råd – men så sant råd. Dela upp plugget och lägg upp en plan.
  • Finns instuderingsfrågor eller gamla tentafrågor? Läs på dessa och försök att ha ett hum om i princip allt.
  • Plugga i en grupp. Ta hjälp av varandra, förklara för varandra och träna på att presentera olika svar.
  • Om du inte måste kunna svaren EXAKT så förenkla, förenkla, förenkla.
  • Om det är möjligt – måla upp bilder av det du ska lära dig. Eller skriv i olika färger. Det gör så att jag tycker det blir lite mer roligt och jag minns även bättre.
  • Om du sitter där på duggan och frågan du får är specifik och du inte vet vad du ska börja – försök gräva i hjärnan och se om du kan kliva på ett sidospår för att sen kanske komma in på rätt fråga. Vid vissa duggor ser seminarieledaren också det som inlärning och gör det snarare som en diskussion än en presentation.

Lycka till på duggan nu!

I hus 75 hade jag dagens dugga 🙂

0 kommentarer

Relaterade inlägg

Om mig som bloggar