Vägen till LÄK på KI
Glad alla hjärtans-dag!
Se till att spendera mycket tid med era nära och kära idag hörrni! För min del blir det nog fikahäng med kusin i eftermiddag. ^^
Nu när vårterminen kickat igång, vore det väl lämpligt att komma med lite mer info kring hur man faktiskt söker till KI, viktiga datum etc. Förvarnar om ett maffigt och seriöst inlägg.
Det finns tre olika vägar att ta sig in på läkarprogrammet genom: betyg, HP eller PIL. Vill man höja sina chanser att komma in, rekommenderas att man är med i fler än en urvalsgrupp. Betygsgruppen är man alltid med och konkurrerar i, då alla ansökande måste ha en godkänd gymnasieexamen eller motsvarande. Om du gör PIL, är du dessutom per automatik med i HP-urvalsgruppen, eftersom PIL kräver att man har gjort HP.
Betyg
Många av de frågor jag får handlar om vilka betyg det krävs för att komma in. Det finns en massa olika betygsgrupper: BI, BII, BIEX och BF, vilka ni kan läsa mer om här. Generellt innebär BI gymnasiebetyg utan kompletteringar, BII gymnasiebetyg med kompletteringar, BIEX gymnasiebetyg utifrån Gy11 (A-F) och BF motsvarar betyg från folkhögskola.
Värt att nämna är att ni som konkurrerar i den tillfälliga BIEX-kvoten, även är med i BI. Efter VT17 stänger dock BIEX, och ni som går ut med det nuvarande betygssystemet kommer återgå till att konkurrera i ordinarie betygskvot: BI.
Betygsgränserna har på sistone sjunkit en del på alla lärosäten med läkarprogram, vilket dels beror på utökade studieplatser och färre som går ut med maxbetyg i och med Gy11. Nu till VT16 låg t.ex. gränsen in till KI på 21,77 efter urval 2. Med andra ord, ribban ligger betydligt lägre och ni behöver därför inte oroa er mer än vanligt.
Visst är läkarprogrammet ett av de svåraste programmen att ta sig in på i Sverige, men det är absolut möjligt. Jag menar, jämfört med utomlands (länder som England, Frankrike, Asien, USA), är ju detta easy as pie. På de flesta håll runtom i världen tillämpas slutprov där betygen baseras på resultaten från dessa prov, betygen är endast giltiga en gång, dvs. inget snack om uppehåll/friår efter gymnasiet här inte, och oftast krävs intagningsprov/intervju till universitet.
Jag kan tycka att Sverige dock kan behöva lära sig av andra länder på vissa fronter. T.ex. det här med intervjuer till universitet. Även om det kräver mycket resurser, tror jag definitivt att läkarprogram skulle ha stor nytta av detta. Jag menar hur mycket resurser sparar vi inte på att utbilda hängivna och bra läkare? Många som söker till läkare och generellt till högre utbildningar, har oftast ingen aning eller är osäkra på om de valt rätt. Det finns även de som kämpat sig in på ett program, har hög ambition, men som inte är lämpade för programmet/yrket. Genom intervjuer, där erfarna människor inom samma fält bedömer en, gör vi ju varandra en tjänst.
Högskoleprovet
Nedanstående datum gäller för högskoleprovet VT-16:
- Anmälan sker via https://www.hogskoleprov.nu
- Sista anmälningsdag: mån 15 feb (imorn!!!!)
- Kostnad för provet: 450 kr
- Provdag: lör 9 apr
Varför göra HP? Öka chanserna att bli antagen. Detta genom att du är med i en ytterligare urvalsgrupp, samt att om du och en annan individ har samma betyg kan HP-urskiljning användas. Den med bäst HP-resultat antas då.
Förberedelser: gör gamla prov! Länkar lite gamla prov här, här.
Läs mer om HP
PIL
Nedanstående datum gäller för PIL VT-16
- Anmälan sker via https://survey.ki.se/Survey/2035 (grymt att de börjat med webbanmälan ist för skriftlig)
- Sista anmälningsdag: fre 1 apr
- Kostnad: GRATIS! (kost och logi bekostar man själv)
- Begåvningstest och levnadsbeskrivning: lör 16 apr
- Intervjuer: vecka 21-22
Obs! Förutsättningar att få göra PIL är att man har giltigt HP-resultat (från senast terminen innan man gör PIL, dvs. det HP-resultat du får VT16 gäller inte för PIL VT16, då det inte kommer hinna registreras). Du ska även ha anmält dig till läkarprogrammet via antagning.se (hemsidan där man gör alla sina ansökningar till olika universitet och högskolor). Oavsett om du rangordnar LÄK på KI som förstahandsval eller åttahandsval, har du möjlighet att göra PIL, så länge du anmält dig till programmet.
Läs mer om PIL och se mina tidigare inlägg om PIL här, här och här.
Värt och nämna (som jag glömde göra i mina inlägg om PIL) är att anmäla sig till KI:s sommarforskarskola, då detta är meriterande inför PIL-intervjuerna. Är man dessutom intresserad av att forska är också detta ett perfekt tillfälle. Sista anmälningsdag till sommarforskarskolan är 17 mars.
Anmälan till läkarprogrammet och alla andra högskoleprogram/-kurser är öppen 15 mars-15 april, och sker via antagning.se.
2 kommentarer