Hur är din ergonomi? Illustration.

Studie-ergonomi – Gör om, gör rätt!

En liten uppföljning på mitt tidigare inlägg, där jag på instagram fick en förfrågan om att visa hur man faktiskt bör sitta.

Men först en liten disclaimer; jag är inte utbildad ergonom eller expert på ergonomi. Här är några tips som jag lärde mig under vår 1 veckas ”crash course” i ergonomi i termin 5 på fysioterapeutprogrammet. Se även mitt tidigare inlägg för fler tips på hur du kan förbättra din ergonomi! 💡

Vi kommer fokusera på 4 saker som alla eftersträvar en god utgångsposition för ryggraden.

👤Neutral nacke

Vi fick som tumregel att skärmens övre kant ska vara i ögonhöjd när personen sitter i ett neutralt läge med nacken. Troligtvis behöver du höja upp skärmen lite, eller?

🐒Öppen sittvinkel

På många kontor finns det idag arbetsstolar med flera inställningar än personen som använder den förstår sig på. Vet du vad alla spakar gör på din stol? Trixa och mixa och se vad som händer! 
Om du kan justera sittdynans tippvinkel så är det gynnsamt för ryggraden om framkanten är något nedåt tippad, så du får en så kallad öppen sittvinkel i höften. Det betyder att höft – knä vinkel kommer vara mer än 90°. Om du gjort rätt så kommer det kännas som du nästan glider av stolen.

👣Fötterna bekvämt i golvet

Om du lyckats med en öppen höftvinkel är det viktigt att du nu kan få stöd av fötterna på golvet. Detta gör det även lättare att justera din sittposition och främjar ett ”aktivt” sittande där vi lätt kan byta position i stolen.

🪑Reglera sittdjupet

Justera sittdjupet så att din rygg kan få stöd av ryggstödet. Denna punkt hänger ihop med föregående punkt. Många har sin stol inställd så att ryggen antigen når ryggstödet, eller så sitter man på framkanten av stolen med fötterna i golvet. Fötterna ska hela tiden kunna ha kontakt med golvet, oavsett hur du sitter i din stol.

💪S -formad ryggrad

Har sin naturliga kurvatur. Vi strävar efter att få en naturlig ländlordos, alltså en liten, lätt svank. Sedan har vi en bröstrygg som lätt kröker sig åt andra hållet i en naturlig kyfos, vilket avslutas i nackens cervikal lordos. Detta ger ryggraden en fjädrande effekt och det är denna position som vi eftersträvar i vår arbetsposition.

Sammanfattning

Och nu ska vi få till allt detta på en och samma gång! Nåja, så enkelt är det kanske inte och på samma sätt som vi fysioterapeuter inte har en kokbok för varje problematik en patient kan komma med oss till så är detta inte nödvändigtvis det som kommer passa dig bäst. Prova dig fram och se vad som funkar för dig! För mig så har dessa 5 punkter gjort en väldigt stor skillnad!

Andra viktiga tips är att inte sitta för länge (det är också en del av ergonomi)! Så försök att ta en aktiv paus ungefär var 30e min!

Frågor? 🙋‍♂️ Nedanför👇 

Lycka till /Anton, fysioterapeutstudent

0 kommentarer

Relaterade inlägg