Tips inför en dag med plugg

Fredagen når sitt slut och den efterlängtade helgen är här!

För oss som inte jobbar innebär det två dagar av frihet. Många väljer nog att ladda batterierna med något helt separat från vardagen, men ibland kan det vara skönt att sitta och plugga. Inte nödvändigtvis för att man gillar att studera… Ibland är det frid i att bara komma ikapp, vara i fas, eller att förbereda sig för den kommande veckan.

  • Att lägga ner lite tid frekvent, under en längre tidsperiod, innebär att man slipper intensiv tentaplugg. För mig fungerar det bättre att studera regelbundet, inklusivt helger.

Det finns många vedertagna metoder och rekommendationer man får ta del av som läkarstudent. Studentbloggare Kira har skrivit ett inlägg med en heldel hjälpsamma tips inför tentaplugg. Mycket av vad hon nämner är vad jag gjorde förgående helg.

Jag startade dagen med en behövlig kopp kaffe och gick igenom Anki kort medan jag inväntade en verkan. Om du känner en läkarstudent har du nog hört om denna app. Här skapar jag kortlekar för våra nedbrutna lärandemål och går igenom dessa regelbundet. Algoritmen ser till att dem kort man har svårast för kommer tillbaka oftare. Vissa föredrar däremot andra hemsidor, ex. Quizlet, som utnyttjar liknande pedagogik. 

  • Kortlekar kan vara väldigt användbara om man formulerar dem rätt. Intervallvis upprepning och uppträning av återkallelse underlättar inlärning. 

 

När jag är mer vaken tar jag mig till Campus Solna. Jag föredrar att studera där dels för att vi har en hel del lokaler, och dels för att jag gynnar av att separera arbetsmiljö från mitt personliga liv.

  • Om du har svårt att koncentrera dig kan det hjälpa att skapa en miljö där du endast pluggar. Jag associerar campuset med utbildningen och blir därför inte lika distraherad där. Detta kan även appliceras på ett café eller en viss plats i hemmet. 

 

KI:s campus är låst vardagar efter kl. 16, samt hela helgen. För studerande däremot är campuset meröppet kl. 7-22. Det innebär att du kommer in med ett KI kort. Nästintill alla lokaler blir tillgängliga med detta.

 

På campus kan man hitta en hel del whiteboard, och kanske mest relevant för oss på T2, anatomi modeller. Det var här jag och några kursare låste in oss under dagen.

  • Detta är självklart personligt men jag skulle rekommendera att tentaplugga i grupp. Att förbereda sig för en examination kan vara intensivt och påfrestande i längden. Det kan underlätta att sitta med andra i liknande sits, och socialisera till och från. Då orkar man även mer.

 

Då stora delar av kursen är baserade på strukturer bestämde jag mig för att färgkoda strukturlistan enligt kunskapsnivå. Detta för att kunna jobba mer effektivt senare i tentaperioden.

  • Fokusera på de områden du känner dig osäker över. Lita på att du kan tillräckligt och distribuera pluggtiden mer rättvist. 

När det börjar bli för monotont med anatomin växlar jag till histologin. Jag använder One Note för allt. Hit kan man importera in föreläsningsmaterial och bilder för att skriva och rita över dem. Det blir ett bra hjälpmedel för att anteckna under föreläsningar, samt organisera information.

  • Använd dig av nedbrutna lärandemål för att studera. Vissa lärandemoment kan kännas stora och överväldigande. Då hjälper det att fokusera på det specifika som ska examineras.

 

En lång session av studier leder ofta till att man glömmer att röra på sig. Något jag börjat med nyligen är att försöka avsluta vissa dagar med träning. Både Campus Solna och Flemingsberg har gym som är kostnadsfria och tillgängliga för alla studerande.

  • Här är en påminnelse till dig och mig att inte glömma fysisk aktivitet. Det är inte en förlust av studietid utan bidrar med gott i längden.

När jag väl är hemma igen så blir det en god natts sömn.. Morgonen kommer och då är det dags att upprepa gårdagens aktiviteter.

Lycka till!

Betul, läkarstudent

Betul, läkarstudent

Hej! Jag går Termin 5 av det 6 åriga läkarprogrammet. Just nu lär vi oss om klinisk medicin. Hör gärna av dig vid frågor.

0 kommentarer

Relaterade inlägg