Vanliga frågor och svar om psykologprogrammet – Del 1

Funderar du att söka till psykolog och vill veta lite mer om programmet? Då har du hittat rätt. Idag kommer jag försöka svara på några frågor så att du kan få en någorlunda bra bild på psykologprogrammet.

Jag mins mig själv när det var dags för mig att ansöka. Jag hade så många frågor som jag ville få svar på. HT22 fick jag möjligheten att skugga en student här på KI som lyckligtvis kunde svara på alla mina frågor, och som inspirerade mig att söka till detta fantastiska program.

Idag kan vi på KI inte längre erbjuda denna möjlighet, men det är därför jag är här för att försöka besvara på så många frågor som jag kan och förhoppningsvis kunna inspirera dig att söka till psykologprogrammet.

Låt oss kicka igång 🙂

1. Varför valde jag just psykologprogrammet?

Jag valde att studera psykologi eftersom jag har alltid velat jobba med människor och bidra till människans välmående. Men tiden växte mitt intresse om varför vi människor tänker, känner och beter oss som vi gör. Och psykologi var det perfekta fältet för att få svar på mina frågor och kunna bidra till människans utveckling. 

Här kan ni läsa lite mer om mig och min vägg till psykologprogrammet. Jag har tidigare även skrivit ett inlägg om 3 anledningar att bli psykolog respektive 3 anledningar att inte bli psykolog , som du kan kanske kika på om du är intresserad.

2. Varför valde jag att studera just i Stockholm?

Jag flyttade för fem år sen i Stockholm tillsammans med min familj och ville därmed inte flytta igen. Jag trivdes väldigt bra här då jag hade en bostad, vänner och min familj nära mig.

Men bortsett från detta så är Stockholm Sveriges bästa studentstad. Ja du hörde rätt! Många kanske inte tycker att Stocholm är en så utmärkt studentstad men flertal studenter har bevisat det motsatta i år, 2023. Stockholm har klättrat upp i skalan och blivit nominerad som Sveriges bästa studentstad från studenter som har självskattat och bedömt vad som anses vara viktigt för en studentstad.   

Stockholm erbjuder oss studenter inte bara en rik studentliv men också flertal möjligheter att hitta praktikplatser, karriärmöjligheter, breda utbud av masterprogram, studentrabatter på bland annat massa restauranger, butiker, gym mm.

Vilket känns rätt galet att jag har fått möjlighet att ha min familj och vänner nära mig samtidigt som jag pluggar i Sveriges bästa studentstad!

3. Varför just KI?

För mig var det lite som en självklarhet att välja KI då jag alltid varit intresserad av det medicinska och biologiska aspekten av saker och ting och KI är det enda medicinskt specialiserade universitet i Sverige.

KI:s högra rakning spelade också en viss roll i mitt val. KI är rankade högt i globala universitetsrakningar såsom QS World University Rankings inom ”Life Sciences and Medicine”, där KI kom på plats 10 globalt och på plast 5 i Europa.

Att studera på KI var det bara en dröm för mig då, en dröm som har nu blivit en overklig verklighet!

4. Hur svårt är det att komma in?

Det är högt antagningspoäng för att komma in på psykologprogrammet då det finns en stor konkurrens. Höstterminen 2022, när jag sökte, låg antagningspoängen på 21,40 utan kompletteringsbetyg, 21,74 med kompletterande betyg (antagningspoäng 22).

Dock, behöver du inte vara orolig om dina betyg inte uppfyller dessa krav för att det finns ett till sätt att söka till psykologprogrammet. Nämligen genom att ansöka med högskoleprov poäng, då hela 34% personer kommer in i programmet med högskoleprov! 

5. Vad är det bästa med psykologprogrammet?

Det bästa med psykologprogrammet är att det är en så bred utbildning som erjuder flertals karriärmöjligheter att välja mellan. Som psykolog är du efterfrågat i olika områden bland annat sjukvård, skolor, organisationer, forskning, försvarsmakten, ledning, kriminalvården mm. 

Som legitimerad psykolog har du även en lång lista med åtskilliga specialiteter att välja mellan, såsom psykoterapi, kognitiv beteende terapi, pedagogisk psykologi, missbruks – och beroende psykologi, arbets – och organisationspsykologi, hälsopsykologi, kliniskt vuxenterapi, kliniskt barn och ungdomspsykologi och massa massa mer.

Utöver de goda karriärmöjligheterna inom psykolog yrket tycker jag även att kunskaperna du som psykologstudent får är obeskrivligt givande. Dels för arbetet men också för ens vardagliga liv. Jag tycker att man växer som individ och som människa inom detta program. Man kommer att få en bredare bild av människorna runt omkring en, vilket är givande för ens själv då man kommer kunna hjälpa sig själv övervinna olika former av oönskade beteende men också bidra till det personliga utvecklingen av andra.

6. Vad läser ni på psykologprogrammet på KI?

Termin 1

2PS000 Introduktion till psykologi (7,5 hp)
2PS040 Grundläggande biologi (7,5 hp)
2PS001 Experimentell psykologi (15 hp)

Termin 2

2PS029 Kognitiva processer (15 hp)
2PS003 Socialpsykologi (15 hp)

Termin 3

2PS005 Differentiell psykologi (15 hp)
2PS006 Utvecklingspsykologi (15 hp)

Termin 4

2PS008 Hälsopsykologi (7,5 hp)
2PS044 Klinisk psykologi 1 (22,5 hp)

Termin 5*

2PS009 Preklinisk integration (4,5 hp)
2PS042 Psykologarbete bland barn och ungdom (6 hp)
2PS034 Vetenskapsteori (3 hp)
2PS035 Samhälle och hälsa (4,5 hp)
2PS036 Arbets- och organisationspsykologi 1 (12 hp)

Termin 6

2PS046 Arbets- och organisationspsykologi 2 (7,5 hp)
Valbar period (sammanlagt 22,5 hp)

Termin 7

2PS017 Självkännedom och kliniska färdigheter (4,5 hp)
2PS043 Klinisk psykologi 2 (25,5 hp)

Termin 8

2PS020 Statistik och metod (4,5 hp)
2PS019 Psykologpraktik (19,5 hp)
2PS021 Klinisk metod inom psykologiområdet (6 hp)

Termin 9 och 10, kurserna läses parallellt

2PS032 Psykologiska behandlingsmetoder inklusive psykoterapi (30 hp)
2PS026 Examensarbete i psykologi (30 hp)

6. Vilket språk är psykologprogrammet på? 

Psykologprogrammet hölls i stort sätt på svenska men vissa kurser kan förekomma på engelska också. Utöver detta är även en stor del av vårt kurslitteratur på engelska.

Jag har nu pluggat på psykologprogrammet under två terminer och alla kurser under termin 1 var på svenska, fastän en stor del av kurslitteraturen var på engelska. Däremot, nu under termin 2 hölls alla kurser på engelska istället, vilket kan bero på att vi har internationella studenter i klassen.

7. Hur ser betygssättningen ut ? 

På psykologprogrammet kan du få U (underkänt), G (godkänt) samt V (väl godkänt). För att bli godkänt på en tenta behöver man få rätt på minst 60%, om man däremot vill få väl godkänt då behöver man få minst 80% rätt. För att illustrera, på senaste tentan i Kognitiva Processen var maxpoängen 40, vilket innebär att man behövde få 24 poäng för att bli godkänt och 32 för att få väl godkänt. 

Detta var mitt försök att ge dig en bredare bild av psykologprogrammet, jag hoppas att det kom till hjälp. En del 2 på detta kommer läggas upp inom kort, där jag kommer bland annat besvara på ytterligare frågor om programmet och studentlivet på Karolinska Institutet. Så håll utkik för del 2 😉

Du får jättegärna kontakta mig om du har några andra frågor angående programmet, jag är mer än glad att hjälpa till.

Ha det bäst framtida student!

/ Daniela

Daniela, psykologstudent

Daniela, psykologstudent

Frågan om varför vi beter oss som vi gör växte allt mer med tiden och enda möjligheten att få svar på mina frågor var att studera psykologi! På bloggen kommer jag göra mitt bästa att inspirera er framtida studenter att aldrig ge upp era drömmar. Utöver detta kommer jag bidra med en inblick i psykologprogrammet och studentlivet på KI.

0 kommentarer

Relaterade inlägg