Vanliga frågor och svar om psykologprogrammet – Del 2

Här kommer en del 2 av vanliga frågor och svar om psykologprogrammet.

1. Hur svårt är psykologprogrammet egentligen?

Det är extremt svårt att ge en exakt bedömning av hur svårt programmet är för att svaret på denna fråga kan variera väldigt mycket beroende på kurs, moment och individuella förutsättningar. Men generellt sett kan jag säga att psykologprogrammet är en utmanande och krävande 5 årigt program som kräver givetvis mycket tid och engagemang.

Som student på psykologprogrammet måste man vara beredd på att man kommer behöva läsa och förstå betydande stora mängder av texter, delta och vara delaktig i olika seminarier, förbereda och hålla muntliga prestationer, skriva labbrapporter och delta i praktik. Och för att klara av allt detta behöver man vanligtvis lägga ner ± 40 h per vecka på plugg.

Programmets intensitet varierar väldigt mycket från kurs till kurs och det är därför svårt att bedöma programmets svårighetsgrad. Däremot en sak som jag har lagt märke till är skillnaden i mitt sätt att hantera denna svårighetsgrad. Jag går nu T2 och jag kan redan nu se en förbättring på mitt pluggsätt och min effektivitet mellan termin ett och två, även om det inte har gått så lång tid emellan de. I början upplevde jag att allt var svårt och påfrestande. Ny skola, nya regler, nya lärare – allt var väldigt nytt för mig och hade därför svårt att anpassa mig till de nya kraven som universitet ställde på mig. Jag lade ner väldigt mycket tid och fokus på studierna och knappt något tid alls på mig själv. Men med tiden upptäckte jag att jag klarar minst lika bra, om inte bättre, när jag balanserar egen tid och plugg. Och det kommer ni kanske också uppleva i början men jag lovar att det blir bättre med tiden. Så en tips från mig till er är något som min mamma brukar säga till mig att aldrig ge upp när det är som mörkast, för snart vänder det och solen skiner igen.

Avslutningsvis tycker jag att om man har de nödvändiga förutsättningarna för att klara av antagningsprocessen och är dessutom villig att investera tid och engagemang, så är det fult möjligt att uppfylla programmets krav.

2) Är det mycket grupparbete?

Ja, inom psykologprogrammer är grupparbeten vanligt förekommande. På varje kurs delas vi i grupper bestående av 6 – 20 pers beroende på uppgiften. Tillsammans samarbetar vi och utför olika uppgifter såsom att skriva labbrapporter, hålla presentationer, delta i seminarier mm. En minnesvärd grupparbete jag deltog i under T2 var under kursen ”kognitiva processer”, där vi fick uppleva och testa på hur det är att befinna sig i rollen som psykolog respektive patient.

Trots min initiala rädsla inför grupparbetena i början av programmet har jag insiktsfullt insett hur viktiga dessa grupparbeten är, särskilt för oss blivande psykologer, då psykolog yrket är i hög grad inriktad på samspel och kommunikation mellan människor.

3. Kan man jobba samtidigt som man pluggar?

Ja, det är absolut möjligt att jobba samtidigt som man pluggar på psykologprogrammet. Det är dock extremt viktigt att ha en god tidsplanering för att skaffa sig tillräckligt med tid för både studier, jobb och även nöje.

Jag skulle dock starkt rekommendera att du avvaktar med att börja jobba redan i början av studierna för att du ska kunna få en bra uppfattning om hur mycket tid du som individ behöver lägga ned på studierna och hur mycket tid du har över för arbete. Men glöm ej att prioritera studierna och framför allt ditt välmående, och undvik att överbelasta dig själv med för mycket saker på en och samma gång. 

Med en god tidsplanering och rätt prioriteringar kan du precis som jag hantera både studier och arbete! 

4. VFU/ praktik på psykologprogrammet

På KI:s psykologprogram förekommer verksamhetsförlagd utbildning (VFU) i olika former, inklusive praktik, studiebesök och auskultationer. I början av utbildningen genomförs VFU i form av studiebesök och auskultationer i olika verksamheter. 

Under de första terminerna i programmet T1 – T4 genomförs praktiken i form av olika studiebesök och auskultationer. På termin 1 besökte vi exempelvis olika vårdcentraler och privata kliniker där vi fick en inblick på hur psykologi tillämpas i praktiken. Under termin 5 genomförs däremot den praktiska träningen inom förskolor, medan under termin 6 går man ut på olika företag och organisationer där man under handlingen utför en konsultativ insats.

Under de två sista åren av psykologprogrammet arbetar studenter under handledning med internetbehandling och psykoterapi. Scrolla längst ner här om du vill läsa lite mer detaljerad om de specifika praktiska moment som ingår i varje termin på psykologprogrammet här på KI.

5. Finns det studentliv på KI?

Ja, definitivt! Ki har en livlig studentkår, Medicinska Föreningen (MF) som erbjuder oss studenter ett brett utbud av aktiviteter och evenemang. Inklusive sportevenemang, pubkvällar, fester, sittningar och mycket mycket mer. Inom studentkåren finns PsyKI, en sektion som fokuserar på att främja gemenskap, samhörighet och en rolig studietid för KI:s psykologstudenter. 

Snart är det dags igen för sittning, men denna gång är det en Eurovision – inspirerad sittning! 

Bilderna är tagna från PsyKI:s instagram

6. Skillnad mellan KI och andra universitet?

Det allra största skillnaden är att KI har en större betoning på de medicinska aspekterna av psykologi, vilket gör att vi som studenter på KI får en djupare förståelse för hur biologiska faktorer kan påverka mentala processer och beteenden. Medan på andra universitet ligger fokuset mer på de teoretiska aspekterna av psykologi.

För att illustrera på KI:s psykologprogram fokuserar man mer på evidensbaserad psykologi. Psykologstudenter på KI blir experter och lär sig mest om KBT (Kognitiv Beteende Terapi) och generellt terapier som är evidensbaserade, medan på andra universitet får man välja mellan olika terapiformer som har en mer teoretisk ursprung såsom PDT (Psykodynamisk terapi) och psykoanalys. Ytterligare en skillnad är att KI lägger lite mer fokus på statistik och neurovetenskap som ger oss studenter starka kunskaper även inom dessa områden. 

På KI kommer man även få ett flertal unika möjligheter att få träna sina praktiska färdigheter som psykolog, vi går bland annat ut på vårdcentraler, sjukhus och privata kliniker. Redan på T1 blev vi utdelade till olika kliniker där vi fick ”skugga” legitimerade psykologer. På T1 fick vi även genomgå en praktisk moment under kursen ”grundläggande biologi”, där vi fick lära oss om hjärnans olika delar och hur varje del ansvar för våra beteenden. Vi fick under handledning se en human hjärna och även en helkropps preparat. Vi som psykologstudenter fick se och röra hjärnan och försökte identifiera de olika delarna av hjärnan. Detta moment var inte obligatoriskt då det kan vara känsligt för många, men jag tyckte att det var en väldigt unik upplevelse som endast KI kan erbjuda för sina psykolog studenter. Vi har även fått demonstrationer av hur fMRI-scanner fungerar.

Som KI student har vi även tillgång till inspelade behandlingar via KI:s bibliotek, man kan exempelvis lyssna på hur en KBT behandling med ett barn som har OCD går till! 

Alla universiteten erbjuder högkvalitativ utbildning, där andra universitet fokuserar mer på en bredare förståelse av det teoretiska i psykologin, medan Karolinska Institutet har även en större betoning på de biologiska aspekterna av psykologi och klinisk psykologi. 

7. Finns det möjlighet för utbyte?

Ja, Karolinska Institutet erbjuder möjligheter för utbyte, som studenter får studera utomlands under termin 6.  KI har ett stort antal partnerskap med andra universitet runt om i hela världen, med bland annat Norge, Danmark, Nederländerna, Italien, Spanien och Australien! 

För att få studera i ett av dessa länder måste man uppfylla vissa krav och genomgå en ansökningsprocess. Här kan ni läsa mer om processen, de olika kraven och de möjliga partner universiteten som är tillgängliga för utbytet.

Jag hoppas att jag har lyckats svara på de flesta av era funderingar om psykologprogrammet, fortsätt gärna mejla mig frågor om programmet jag är mer än glad att hjälpa er med era frågor!

Glöm inte att sista ansökningsdagen är idag 17 april. Jag önskar er stort lycka till med ansökningsprocessen nu så hoppas jag att vi ses på campus snart 🙂

Allt gott,

Daniela//

Daniela, psykologstudent

Daniela, psykologstudent

Frågan om varför vi beter oss som vi gör växte allt mer med tiden och enda möjligheten att få svar på mina frågor var att studera psykologi! På bloggen kommer jag göra mitt bästa att inspirera er framtida studenter att aldrig ge upp era drömmar. Utöver detta kommer jag bidra med en inblick i psykologprogrammet och studentlivet på KI.

0 kommentarer

Relaterade inlägg