Från examensarbete till Doktorand – Carl-Emil

Hej!

November är här och för många studenter innebär det kanske lite vila innan tenta-perioden sätter igång igen inför jul och nyår. Det må kännas lite dystert med mörkare morgnar och våtare väder men ljuset är i slutet av tunneln.

Under denna period har jag dragit inspiration från människor runt omkring mig. Men teman är som bäst när de kommer i grupper av tre, så detta blir min sista intervju för året. De två första kan ni läsa här:

Jag har tidigare skrivit om Adam, en fysioterapeutstudent som snart tar examen, och Deni, legitimerade biomedicinsk analytiker som nu startat sin resa mot läkaryrket. Intervjuformatet är något jag personligen uppskattat, och jag känner ytterst respekt för mina deltagare.

Förhoppningsvis har dessa inlägg besvarat frågor inom diverse olika områden. Idag vänder vi strålkastaren mot en mer erfaren läkarstudent. Som nervös T4 student har jag redan börjat reflektera kring examensarbetet som utförs termin 8. Mycket på läkarprogrammet behöver planeras i förväg och jag har nog en tendens att börja tidigt.

Läkarsektionen håller i informationskvällar, ett koncept jag kom i kontakt med förra terminen när vi skulle göra våra sjukhusval. På deras Instagram såg jag att de även haft inspokvällar inför examensarbetet. Det är här jag läste ett inlägg om Carl-Emil Lim.

Carl-Emil är läkarstudent på det gamla 5,5 åriga läkarprogrammet och går nu termin 11, vilket innebär att han tar examen till vår. Han är numera även doktorand på Karolinska Institutet, men vägen dit startade några år tillbaka med ett examensarbete om användningen av SGLT-2 hämmare och GLP-1 receptor agonister.

Förutom att ha skrivit om riktiga hot topics inom den medicinska världen, så gjorde Carl-Emil sitt examensarbete i Boston. Detta skapade en hel del nyfikenhet hos mig och det kändes som att han var rätt person att rikta mina frågor till. 

Intervju med Carl-Emil

När ska man börja planera inför examensarbetet?

Det beror på! Om du vill utföra ditt utbyte utomlands skulle jag rekommendera att vara ute i god tid. Jag började leta ungefär ett år innan kursstart och det blev inte alls stressigt. Det beror också mycket på vilket land du åker till och vilket visum som kan tänkas behövas. Jag behövde ett visum och största delen av planeringen gick till det.

Vad skrev du om? Hur fick du idén?

Jag skrev om SGLT2 hämmare och GLP-1 receptor agonisters användning i Sverige. Mer specifikt undersökte jag hur stor andel av alla patienter med typ 2 diabetes i Sverige som var rekommenderade behandling enligt internationella riktlinjer och jämförde det sedan med hur många som faktiskt fick denna behandling. Detta var inte min egen idé utan min handledares, och det är oftast så examensarbetet går till. Om man vill kan man förstås komma på sin egen idé och försöka hitta en handledare som kan stötta dig i arbetet men de allra flesta får sitt projekt och projektidé från sin handledare.

Hade du forskningserfarenhet sedan tidigare?

Jag hade varit på ett prekliniskt labb innan och jag hade efter det börjat småarbeta med min handledare som jag hade under examensarbetet. Jag vill dock understryka att tidigare erfarenhet absolut inte är nödvändigt men det kan göra det lättare och mindre stressigt att genomföra examensarbetet när man är lite mer van sen tidigare med arbetssättet inom forskning. 

Hur kommer man i kontakt med en forskargrupp?

Mejla, mejla och mejla. Först skulle jag göra enkla Google-sökningar inom forskningsområden som du finner intressanta och därefter försöka hitta någon forskningsgrupp på Karolinska som arbetar inom det området. Därefter skulle jag mejla varje person jag hittar. Jag skulle sätta ribban väldigt lågt när det gäller hur mycket intresse deras arbete väcker hos dig utan istället mejla väldigt många. Det jag tycker är viktigast att tänka på när man hittar en forskningsgrupp är att man, som för vilken arbetsplats som helst, kommer väl överens och trivs. Det gör du lättast genom att prata med många forskare för att skapa en förståelse över hur relationen mellan student och handledare ska vara. 

Hur förbereder man sig om man vill skriva examensarbetet utomlands?

Om du inte har ordnat ett examensarbete utomlands men vill söka:

Sök på PubMed efter artiklar som är publicerade med författare som är knutna till KI och ditt önskade värduniversitet. Då kommer artiklar fram med författare både från KI och från det universitet du är intresserad av. Kontakta sedan forskarna, förslagsvis forskaren från KI först, så kan man fråga om det finns några möjligheter för dig att göra examensarbetets hos det önskade värduniversitetet. Man kan annars också mejla direkt till olika forskare på de universitet du är intresserad av att göra examensarbetet hos. Räkna dock med att du kommer behöva förklara lite kort vad examensarbetet är för något då det ofta inte är självklart, och sedan är det bara att hålla tummarna på att de svarar (vilket de väldigt ofta gör)!

Om du redan ordnat ett examensarbete utomlands:

Ordna allt pappersarbete i god tid. Sök boende i god tid. Försök lära dig så mycket om staden innan så att du vet ungefär vart du vill bo. Försök att få en så komplett projektplan som möjligt innan avfärd. 

Vad tyckte du om din upplevelse i Boston?

Det var första gången jag ”bodde” utomlands så bara det var fantastiskt lärorikt. Eftersom jag var i Boston, där alla pratar engelska, var det väldigt lätt att komma in i det hela då jag kan tänka mig att det är svårare i ett land där man inte talar engelska. Jag åkte även till New York och passade på att turista en del. Jag läste kurser på Harvard vilket var otroligt lärorikt och spännande men fick mig även att inse att kurser här hemma i Sverige håller väldigt hög kvalité. Sammanfattningsvis skulle jag rekommendera alla att söka ett utbyte utomlands, även om man får räkna med att man kommer att ha lite hemlängtan emellanåt.

Hur löser man den ekonomiska och praktiska delen inför utbytet?

Sök så många stipendier du kan. Det finns många att söka och det brukar vara ganska lätt att få om man skriver en bra motivering. Tips är att läsa gamla reseberättelser från studenter som har varit på utbyte, samma stipendier gäller!

Vad forskar du om nu?

Jag hade turen att doktorandregistrera mig efter examensarbetet hos samma handledare, vilket endast är möjligt efter avslutat examensarbete (förutsatt att du inte har några avancerade högskolepoäng sedan tidigare). Jag forskar därmed inom samma område som mitt examensarbete handlade om, epidemiologi. Mitt doktorandprojekt fokuserar på SGLT2 hämmare och GLP-1 receptor agonister och på olika riskmodeller inom kardiologin.

Slutligen, har du några tips för de som ska skriva sitt examensarbete?

Mina starkaste tips som man hör om och om igen, är att man väljer något man tycker är någorlunda kul och att ha en handledare som känns bra. Personligen uppskattade jag arbetssättet inom forskningen väldigt mycket, även om jag också tycker området är intressant. Man fick styra sina arbetstimmar väldigt mycket och vakna lite när man ville så länge man fick sitt arbete gjort. Det var väldigt uppskattat och var något som jag på förhand inte förväntade mig. 

En lockande aspekt av Karolinska Institutet är möjligheten att studera utomlands. Många väljer att göra utbyten, varav vissa bloggas om här. Just nu befinner sig Carl-Emil i ett utbyte i Tokyo. På sin fritid umgås han med sin flickvän och vänner, äter mat, tränar, arbetar med forskning och prokrastinerar (hans egna ord). Det sistnämnde är nog ganska skönt att höra för andra studenter. Han har även tidigare arbetat med att köra glassbil och kan nog lägga till ”glass expert” på sitt CV.

För mig var detta väldigt lärorikt och jag är tacksam att alla varit så villiga att delta i mina inlägg. Det var lika mycket för mig själv som de var för prospektiva läsare. Att skriva examensarbetet i ett annat land känns som en riktigt bra chans att förgylla den långa studietiden.

Jag känner mig både lugnad och inspirerad och jag hoppas desamma stämmer för er. Drömmar är oftare inom räckhåll än man tror.

Lycka till!

Betul, läkarstudent

Betul, läkarstudent

Hej! Jag går Termin 5 av det 6 åriga läkarprogrammet. Just nu lär vi oss om klinisk medicin. Hör gärna av dig vid frågor.

0 kommentarer

Relaterade inlägg