Från student till Fysioterapeut – Adam
Välkommen tillbaka!
Snart har vi nått slutet av antagningsperioden för vårterminen 2024. Det har fått mig att reflektera en hel del om de olika möjligheterna på KI.
Jag har svårt att föreställa mig ett annat liv än detta. Det känns som att allt gått i en enda riktning som fört mig hit. Det blir gradvis svårare för mig att återkalla hur det var innan läkarprogrammet och de är nästintill omöjligt att föreställa mig ett annat yrkesval.
Mitt nyfunna intresse har därmed varit att intervjua vänner jag beundrar. Det har gett mig en inblick i deras värld och ökat min fascination.
Adam går nu den sista terminen på fysioterapeutprogrammet, d.v.s. termin 6, och har stått ut med mina frågor som amatör löpare. Ont i knät? Skinnbenet? Höften? Fråga Adam.
Så jag ville passa på och ställa några frågor som kanske intresserar våra läsare. De gör nog mer nytta än min själv-diagnosticerade benhinneinflammation som alla fått höra om.
Intervju med Adam
Hur kommer det sig att du valde fysioterapeut programmet?
Att plugga till fysioterapeut kändes som ett självklart val för mig då jag har ett stort intresse för träning/fysisk aktivitet samtidigt som jag är intresserad av hur kroppen fungerar. Precis som många andra som börjar på programmet så har jag även haft mycket bra personliga erfarenheter av rehabilitering med fysioterapeut. Det var under min egen rehabilitering efter en axeloperation som jag insåg hur betydelsefull rehabilitering är och vilken stor positiv förändring rehabilitering med en fysioterapeut kan åstadkomma. En ytterligare bidragande faktor till att jag började på fysioterapeutprogrammet är att jag vill ha ett socialt jobb där jag får möjligheter att hjälpa andra människor.
Vad skiljer en fysioterapeut från en arbetsterapeut?
Eftersom både fysioterapeut- och arbetsterapeutyrket har mycket omfattande arbetsområden och strävar mot samma mål i att förbättra patienternas livskvalitet och självständighet är det utmanande att tydligt särskilja mellan dessa yrken. Förenklat kan man säga att fysioterapeuter främst fokuserar på att bedöma och utforma individuella behandlingsplaner för att främja återhämtning, förbättra funktion och minska smärta hos patienter. Arbetsterapeutens fokus ligger däremot på att anpassa aktiviteter för att hjälpa patienter klara av vardagliga uppgifter såsom personlig vård, arbete och fritid. Yrkena skiljer sig också i vilka metoder man använder för behandling av sina patienter där arbetsterapeuter jobbar mycket med hjälpmedel medan fysioterapeuter ofta använder sig av träning/fysisk aktivitet som behandlingsmetod. Eftersom de båda yrkenas kompetenser kompletterar varandra väldigt bra samarbetar de ofta i team.
Hur ser arbetsmarknaden ut för en fysioterapeut? Vart kan man jobba?
För tillfället så ser arbetsmarknaden för fysioterapeuter mycket ljus ut med många jobbmöjligheter. Som fysioterapeut kan du jobba väldigt brett inom både primärvårds- och slutenvårdsrehabilitering. Du kan exempelvis arbeta på specialiserade vårdavdelningar inom slutenvården så som kardiologen eller ortopeden. Du kan även arbeta med både allmän och specialiserad primärvårdsrehabilitering inom områden som exempelvis idrottsmedicin och ortopedi, psykosomatik/smärtrehabilitering och neurologi.
Vad har varit din favorit aspekt av programmet hittills?
Min favorit aspekt av programmet är att man genomgående får möjlighet till att befästa sina teoretiska kunskaper i praktiska moment som metodik undervisning och de många VFU-tillfällen som erbjuds under programmets gång.
Finns det möjlighet att studera vidare?
Det finns absolut möjlighet till vidare studier. Det finns bland annat möjlighet till att gå magister/masterprogram inom fysioterapi. Utöver det finns även möjlighet till specialistutbildning inom 17 olika områden, allt från mental hälsa till veterinärmedicin. Det finns även en mängd fristående kurser som man kan gå efter grundutbildningen, jag planerar exempelvis att gå ultraljudsdiagnostik ganska snart efter min examen.
Har du några råd för någon som planerar att söka till fysioterapeut?
- Försök att experimentera med olika studietekniker tidigt för att så snabbt som möjligt hitta vilken som passar dig bäst, själv använder jag mig mycket av flashcards.
- Alla böcker behöver man inte, rådfråga äldrekursare och lärare innan du köper kurslitteratur.
- Kurslitteratur kan vara dyrt så köp begagnat och låna på biblioteket, man behöver sällan den nyaste upplagan.
- Försök att avsätta lite tid för att hålla anatomi-kunskaperna färska genom hela utbildningen.
- Hitta bra pluggpartners, både för att man lär sig av varandra och för att det gör pluggandet mycket roligare. Samtidigt underlättar det väldigt mycket att öva på varandra under metodik momenten.
- Hitta en balans mellan plugg och fritid, det är viktigt att avsätta tid från pluggandet till de fritidsaktiviteter som får dig att må bra.
Har du något tips till allmänheten vad gäller fysisk aktivitet?
- Lite är bättre än inget!
- Kroppen är inte gjord för att gå från 0 till 100 vad gäller träningsvolym, det är därför bättre att börja lugnt för att sedan stegra successivt om man vill hålla sig skadefri.
- Testa många olika former av fysisk aktivitet för att hitta något som du tycker är roligt och som går att upprätthålla under längre tid.
- Hitta gemenskap i träningen genom att utöva den tillsammans med andra.
Hur känner du inför examen?
Jag känner mig väldigt redo inför att ta examen och komma ut i arbetslivet, mycket tack vare att jag har arbetat med patienter i primärvårdsrehabilitering under sommarlovet mellan termin 5 och 6. Det känns däremot lite läskigt att man helt plötsligt ska börja jobba heltid med ett legitimationsyrke där man dagligen har ett väldigt stort ansvar över personers hälsa. Trots detta är jag väldigt förväntansfull inför allt jag kommer lära mig under mina första år som kliniker.
Själv har jag lärt mig en hel del från Adam och jag hoppas desamma stämmer för er!
Många yrket inom vården klumpas ihop och det kan vara svårt att veta vad som skiljer de åt. Se till att inkludera fysioterapeutprogrammet när ni fungerar över era framtida karriärval. Kanske är de rätt för dig?
Vi har tidigare haft fysioterapeut-student Anton på både studentbloggen och Instagram. Nu välkomnar vi Elin till vår (relativt) nya Instagram. Om ni har några funderingar om programmet går det jätte bra att höra av er till oss.
Lycka till!
Betul, läkarstudent
Hej! Jag går Termin 5 av det 6 åriga läkarprogrammet. Just nu lär vi oss om klinisk medicin. Hör gärna av dig vid frågor.
0 kommentarer