biomedicinsk analytiker student

Sjukvårdens detektiver – Biomedicinsk analytiker

Har du inte hört talats om det förut? Då kanske det låter konstigt att få höra att du någon gång inom sjukvården har behövt hjälp av en biomedicinsk analytiker (BMA)

Du har säkert fått ett blodprov tagit på dig någon gång. Kanske ett stick i fingret eller i armvecket. Efteråt säger de att provet skickas till labbet och där, på labbet, har du biomedicinska analytiker! Eller, om du missade det, kanske det var en biomedicinsk analytiker som tog blodprovet. Man brukar säga att “utan biomedicinska analytiker, gissar din läkare” – och det stämmer. Utan biomedicinska analytiker kan läkare inte säkert ställa vissa diagnoser, eftersom (nästan) alla provsvar och analyser görs av biomedicinska analytiker. 

Att ta blodprov, analysera prover i häftiga instrument, avläsa och tolka resultaten och göra prover redo för specifika analyser är bara några få exempel på vad en biomedicinsk analytiker kan göra. Många hörde titeln under pandemin när vårdpersonal behövde ställa om och många biomedicinska analytiker (och biomedicinska analytikerstudenter!) behövdes för att jobba med PCR-prover för undersökning av SARS-CoV-2 (COVID-19 orsakande viruset). Du kanske har hört PCR, men visste du att det är en reaktion i flera steg där en liten mängd DNA kopieras om och om till en större mängd av samma DNA! Och hur häftigt är inte det?

Som biomedicinsk analytiker är man proffs på hur olika analysmetoder fungerar. Ute i arbetet jobbar man främst inom ett specifikt ämne med några olika metoder. Man förstår hur metoderna fungerar, kan förbereda proverna/patienten och man kan analysera de resultaten som ges av instrumenten och avgöra om något har gått fel. Sammanfattningsvis är det ett riktigt detektivarbete! Det är det som gör att jag tycker att biomedicinsk analytiker är det häftigaste jobbet som finns inom sjukvården. 

Så, hur vet du om det är något för dig?

Om du är intresserad av medicin och fysiologi, eller biologi och kemi i gymnasiet, då kan det vara värt att kolla in utbildningen! Speciellt om du tycker om att labba! Utbildningen här på Karolinska Institutet har två inriktningar; laboratoriemedicin och klinisk fysiologi. Laboratoriemedicin är mer inriktad på laboratoriearbete med prover som redan är tagna på patienter. Klinisk fysiologi innefattar istället analyser med patientkontakt som exempelvis EKG och ultraljud! 

Eftersom utbildningen gör dig till ett proffs på en massor av olika analysmetoder så kan du jobba både på sjukhuslaboratorier eller andra lab. Du kan även vidareutbilda dig och kanske gå in i forskningsvärlden!  Där har du ett enormt försprång eftersom du redan känner till en massor av metoderna som vanligtvis används inom forskning. Du har även forskare som lärare under hela utbildningen som mer än gärna berättar om vad de gör. Kanske blir de din framtida arbetsgivare? Vidare finns det ett magisterprogram i biomedicinsk laboratorievetenskap som är gjort speciellt för biomedicinska analytiker för att kunna fördjupa sina kunskaper inom laboratorievetenskap. 

Möjligheterna är oändliga. Det enda du behöver göra är att ansöka till biomedicinska analytikerprogrammet. Så kanske vi ses i höst!
Och har du några frågor om programmet är det bara att skicka! 🙂

Psst… visste du att du har möjligheten att skugga en student på biomedicinska analytikerprogrammet? För mer info, kolla här: https://utbildning.ki.se/program/1ba16-biomedicinska-analytikerprogrammet
/Maja, biomedicinsk analytikerstudent

Maja, Biomedicinsk Analytikerstudent

Maja, Biomedicinsk Analytikerstudent

Här har du en framtida biomedicinsk analytiker! Jag är en mycket nyfiken person och från mig kommer du att se en massor om biomedicinska analytikerprogrammet på KI (det häftigaste programmet enligt mig!!). Jag är även del av studentkåren i vår egna studentsektion Biomedicinska Analytikersektionen. Vi har det skoj här! Så häng med på mina äventyr på bloggen :)

0 kommentarer

Relaterade inlägg