En andra utbildning – är det värt det?

Smart eller onödigt?

Misslyckat eller genidrag?

Omöjligt eller fantastiskt?

Foto: Gisle Bjørnbye

Vägen mot drömmen

När jag började på KI VT-20 så var det andra gången jag började en universitet/högskole utbildning. Första gången var direkt efter gymnasiet, 12 år sen, då jag satsade alla mina kort på dansen och jag kom in på danshögskolan i Danmark. Det var en 4 årig diplom utbildning som motsvarar en bachelor utbildning (och lite till) dock så var det inte officiellt en bachelor på min tid. Jag är glad att jag gjorde det då, för det gav mig chansen att uppfylla min dröm; att få arbeta med och livnära mig på dansen. Men efter ca. 7 års professionell karriär började jag förstå vad ett sådant liv innebär och jag valde, strax efter att jag blev pappa för första gången i slutet av 2017, att ta en paus från dansen.

Dansar Anton hoppar i ett rör
Foto: Antero Hein

Livet är (inte alltid) en dans

Jag började ströjobba inom retail och fann snabbt min plats också inom den världen, men samtidigt så kände jag verkligen att jag ville mer. Att jag ville arbeta med kroppen, få hjälpa människor hitta sin kropp, på samma sätt som jag har fått uppleva min kropp genom mitt arbete. Det var då jag på riktigt började fundera på en ny karriär, men det dröjde ganska länge innan jag vågade ta steget. Det var mycket känslor inblandat i den processen, länge kände jag att om jag sökte en ny utbildning så skulle det vara kvittot på att jag misslyckats med min karriär som dansare (trots att jag livnärt mig på det i 8 år). Men nu med ögonen i backspegeln så önskar jag att jag vågat ta steget tidigare.

Välja utbildning

För mig stod valet då mellan Naprapathögskolan och KI. Jag valde faktiskt att först söka till naprpatutbildningen men först efter jag kommit in på utbildningen förstod jag att det inte var ekonomiskt möjligt för mig att finansiera en privatutbildning i 4 år. Men bortsett från den ekonomiska aspekten är jag mycket nöjd idag att jag valde fysioterapeutprogrammet. Det grundar sig framförallt i bredden som en fysioterapeut får jämfört med en naprapat samt möjligheten att fortsätta sina utbildning i form av forskning eller fördjupad utbildning inom fysioterapi. Det är svårare med en privatutbildning, som Naprapathögskolan, där man inte till fullo kan tillgodoräkna sina högskolepoäng för fortsatta studier på samma sätt. Det är i alla fall så som jag förstått byråkratin kring det hela. En annan viktig aspekt är den evidensbaserade förankringen som finns inom sjukvården på ett annat sätt än inom manuell terapi.

Anton fysioterapeutstudent

Utbildning – ett privilegium

I mina ögon är möjligheten att ta en andra utbildning en fantastisk möjlighet som inte är självklarhet för alla. Det är tufft och det kan kännas som att man ”slösar” bort många år i skolbänken men för mig var det helt rätt! Jag var hungrig på att lära mig, på ett sätt som jag nästan aldrig känt i grundskolan, nu var verkligen utbildning mitt eget val och inte bara ett obligatoriskt steg mot att bli vuxen.

Outro

Så varför denna inblick i min privata utbildnings historia? Därför att jag vill uppmana dig, som kanske också är osäker på om en andra utbildning är rätt väg, att våga ta chansen! Just nu ser jag möjligheten att få lära mig så mycket mer om det jag älskar som ett privilegium. Livet är långt och det finns till för att vi ska lära oss!

Lycka till med din resa! Kanske vi ses på KI i höst!

0 kommentarer

Relaterade inlägg