En vecka på läkarprogrammet T1 Biokemi #preklin

För en T1 läkarstudent på KI är det snart dags för den andra veckan av biokemi. Vi har hittills befunnit oss i förberedelsefasen av TBL-modulen, som omfattat föreläsningar (inspelade och fysiska), instuderingsfrågor (många av dem), övningar i grupper och självstudietid.

Måndag: Det är en röd dag och inget är planerat på schemat.. Den stora dilemman dyker upp; ska man ta tillfället i akt och studera eller njuta av lugnet? 

Tisdag: Dags för andra fasen av Modul 4. Vi dyker djupare in i digestion av näringsämnen och berör allt från nedbrytningen av föda vid intag, till de kemiska komponenterna som återstår efter fullständig spjälkning. Modulen inkorporerar även mineraler, vitaminer och farmakologi.

Idag är det dags för bastesterna som är obligatoriska och utförs digitalt på InteDashboard. Vad exakt detta test innebär förklaras mer utförligt i mitt tidigare inlägg.

8:30-9:45 är tiden som är undanlagd för iRAT. Du fyller då självständigt in svarsalternativen på flervalsfrågorna men resultatet kommer inte avslöjas.

10:0012:00 samlas man i sina TBL-grupper för tRAT. Gruppen diskuterar samma frågor som på iRAT. När ni klickar in rutan kommer hemsidan nu avslöja om svarsalternativet var korrekt eller om ni behöver spekulera vidare. Ni får så många försök som det behövs.

13:0015:00 sker en uppföljning av bastestet; denna är inte obligatoriskt. Här har du möjligheten att delta om du vill lyssna på lärarens förklaringar samt ställa frågor.

Onsdag: Dags för tredje fasen; applicering!

8:30-09:45 får vi en föreläsning som siktar på klinisk förankring av vad vi lärt oss hittills. Här kommer mag och tarm relaterade sjukdomar beröras. 

10:00-12:30 jobbar TBL-gruppen med kliniska problem på InteDashboard. Det brukar bli en kombination av fritext- och flervalsfrågor.

13:3015:30 sker ett obligatoriskt appliceringsseminarium då alla samlas för att gå igenom vad grupperna har svarat. Även här uppstår diskussioner kring frågorna.

Torsdag: Denna appliceringsfas är längre än en dag, till skillnad från de tidigare modulerna i T1. Vi fortsätter med övningarna idag.

8:309:45 får vi en föreläsning om näringsrekommendationer och kostråd.

10:0012:30 arbetar vi med nya kliniska problem.

13:30-15:30 har vi vårt appliceringsseminarium.

15:4516:15 är den sista delen av TBL-modulen; återkopplingen. Vi fyller snabb i en utvärdering om hur gruppen har arbetat genom de olika faserna. Nu är modul 4 avklarad!

Fredag: Dags för start av modul 5 som handlar om metabolism. Med detta menas en mer detaljerad bild av bl.a. glykolys, citronsyracykeln, glukoneogenes och pentosfosfatvägen.

8:30-11:00 har vi fysiska föreläsningar.

Resten av dagen är schemalagd för självstudier. Det finns nedbrutna lärandemål, instuderingsfrågor och källor uppladdade på Canvas, portalen KI studenterna använder. Du kan själva välja hur du spenderar din tid.

Scheele är en av de bästa studieplatserna på campus och därmed mitt andra hem

Våra veckor är inte så varierande i sin uppbyggnad då de följer en specifik struktur. En modul avslutad innebär en ny modul startad. Däremot är innehållet alltid nytt och du kan hitta något fascinerande i alla ämnen (t.o.m. kemi). För varje modul kommer terminens slut förvånansvärt närmre och det får en att fundera; kanske stämmer det att tiden går fort?

Preklin är benämningen vi använder för de två första åren på läkarprogrammet. Dessa omfattar mycket teori och lite praktik, dock får vi åka ut till vårdcentraler några dagar per termin. Imorgon publicerar studentbloggare Kira om hur en vecka på klin kan se ut. Du kommer då se vilken skillnad det är inom en utbildning. Det blir en 6 års resa, men utsikten är inte alltid detsamma. 

Betul, läkarstudent

Betul, läkarstudent

Hej! Jag går Termin 5 av det 6 åriga läkarprogrammet. Just nu lär vi oss om klinisk medicin. Hör gärna av dig vid frågor.

0 kommentarer

Relaterade inlägg