Mitt första år på det nya läkarprogrammet

Välkommen till 2023!

Jag hoppas ni haft ett härligt avslut på året. Själv kan jag inte ro för att reflektera över allt som skett. Jag har lärt mig en hel del, både från studierna men även om mig själv. Här tänkte jag dela med mig om upplägget av och mina åsikter kring det första året på det nya läkarprogrammet.

Termin 1

Inför studiestart

Jag kände en hel del nervositet efter antagningsbeskedet, men pirret omvandlades snabbt till något positivt och branden blev en flimrande låga. Det förväntade var mejlen med information och frågestunder via Zoom. Det oförväntade var fadderverksamheten.

Läkarintrot anordnar två veckor av aktiviteter runt skolstart för att välkomna studenterna. De har även obligatoriska schemalagda dagar med faddrarna som involverar spel såväl som tips och information. Varje enskilda TBL grupp tilldelas faddrar som verkligen skapar en trygg miljö där frågor känns välkomna. Det ”lilla extra” för mig var att bli kontaktad av överkursarna/faddrarna först. Som ny kan det vara särskilt svårt att veta vem man ska vända sig till samt att ta det första steget, så denna aspekt av programmet var verkligen uppskattad. 

När man väl börjat på programmet inser man snabbt hur många organisationer som finns. Du har otroligt många möjligheter att delta och anpassa ditt egna studentliv. Allt från KirA för en sutur workshop, till IFMSA för praktik utomlands, och SiF för journal clubs. Fysiska aktiviteter anordnas kontinuerligt, inte bara på KI gymmet men även utöver detta. Kanske vill du delta i en pingis tävling? Eller åka på en skidresa med idrottsutskottet MF? Oavsett, så finns det tacksamt många möjligheter. 

Basvetenskap 1

Den första kursen på det nya läkarprogrammet är inte jämförbar med någon tidigare kurs i det 5,5 åriga programmet. BV1 är en kombination av flera områden av utbildningen och ger en introduktion till vad preklin har att erbjuda. Kursen består av 5 moduler med olika teman. Detta hade nog varit min korta sammanfattning..

 • Modul 1: Läkaryrket, juridik, etik och epidemiologi
 • Modul 2: Cellbiologi, bakteriologi och virologi
 • Modul 3: Anatomi, fysiologi, biokemi och histologi
 • Modul 4: Neurovetenskap och endokrinologi
 • Modul 5: Immunologi, patologi och farmakologi

Nu i efterhand uppskattar jag denna kurs mer och mer. En riktigt effektiv inlärningsmetod är repetition, och det är tack vare Basvetenskap 1 vi har stunder då vi kollar på varandra och säger ”Vänta, detta nämnde dem i BV1”.  Det ger en hel annan befästning för kunskapen.

Basvetenskap 2

Denna kurs kan man dela upp i två, om inte tre: ”Ägg till Embryo”, ”Klinisk konsultation och undersökning” och ”Biokemi”. Den fruktade aspekten för många är biokemin, och det är även denna faddrar varnar för. Men jag ska ta en sak i taget..

”Ägg till Embryo” dök in i detaljerna av människans utveckling, från genetisk kodning till fosterstadiet. Den delades upp i tre moduler som kan sammanfattas lite såhär..

 • Modul 1: Genetik, utvecklingsbiologi och regenerativ medicin
 • Modul 2: Organeller, extracellulär matrix och sårläkning
 • Modul 3: Meios, embryologi och molekylär utvecklingsbiologi

Här var nog modul 2 den mest utmanande aspekten, främst för att den hade mycket som var nytt för mig. I sin helhet var materialet däremot riktigt intressant.

 ”Klinisk konsultation och undersökning” gav en introduktion till statusundersökningar som bukstatus, blodtrycksmätning och venprovtagning. Vi hade även två dagars praktik på en vårdcentral.

Biokemin var en fortsättning av kursen och därmed modulerna. Det är svårt att täcka allt vi gick igenom så detta blir ett smakprov..

 • Modul 4: Enzymkinetik, proteiner, mineralämnen, magtarmkanalen, digestion och farmakologi
 • Modul 5: Kolhydrat metabolism, citronsyracykeln och elektrontransportkedjan
 • Modul 6a: Fett metabolism, fosfolipidsyntes och kolesterolomsättning
 • Modul 6b: Aminosyrametabolism, enkolpolen och nukleotidmetabolism
 • Modul 7: Metabol integrering (svält, mättnad och fysisk aktivitet)

Denna del av kursen inkluderade även en labb. Om jag ska vara helt ärlig så var innehållet utmanande, särskilt då kemi aldrig varit min starkaste sida. Vi tog oss igenom denna kurs genom att studera i grupp framför en whiteboard. Tavlorna blev vår bästa vän, och kursböckerna var verkligen användbara. Att komma in i svängarna av biokemi kan vara krävande, men när man väl tar sig förbi den initiala kullen så flyter resten på. Jag såg verkligen en stor utveckling i klassen med modulernas progression. Vissa tyckte till och med att det var kul..

Termin 2

Basvetenskap 3

En ny start av en ny termin, och kursupplägget skiftade helt. Istället för moduler hade vi teman. Måndagar ägnades åt histologi, den mikroskopiska läran om biologisk vävnad. Resterande dagar låg fokus på anatomi, den makroskopiska läran om organismens uppbyggnad. Parallelt med undervisningarna hade vi funktionell anatomi. De skapade en mer klinisk förankring för teorin, med ultraljud på tisdagar, seminarier på onsdagar och radiologi på torsdagar. Upplägget såg ungefär ut såhär..

 • Introduktion: Biomekanik, latin, etik och radiologi
 • Vecka 1: Epitel och muskelvävnad, samt Buk och bäcken
 • Vecka 2: Hud och blod/benmärg, samt Thorax och urinorgan
 • Vecka 3: Thymolymfatiska, cirkulatoriska och respiratoriska organ, samt Huvud och Hals
 • Vecka 4: Endokrina och digestionsorgan, samt Rygg
 • Vecka 5: Urin och genitalorgan, samt Arm
 • Vecka 6: Bindväv, ben och brosk, samt Ben

Denna kurs inkluderade även ”Klinisk konsultation och undersökning”, förkortat KKU. Likt fösta terminen hade vi seminariedagar, statusövningar och praktik, däremot var allt utökat denna gång. Praktikplaceringen var 4 dagar, och statusundersökningarna blev fler i mängd. Etiken var väldigt tankeväckande, och kursen i sin helhet var lärorik. Även metoderna för examinering var intressanta, varav en är fOSCE.

Basvetenskap 4

Året 2022 avslutas och påbörjas med BV4, en kurs vars fokus är neurovetenskap, farmakologi och endokrinologi. Vi återvänder här till modul upplägget med en genomgående strimma av neuroanatomi.

 • Modul 1: Jonkanaler, membran potential, neurotransmittorer, receptorer och farmakologi
 • Modul 2: Sensoriska funktioner, smärtfysiologi och farmakologi
 • Modul 3: Motoriska funktioner, autonoma nervsystemet och farmakologi
 • Modul 4: Högre kognitiva funktioner och farmakologi
 • Modul 5: Endokrinologi

Många kurskamrater skulle nog hålla med om att detta är en av de mest intressanta kurserna hittills. Ju mer man lär sig, desto fler frågor dyker upp. Det går verkligen att grotta ner sig i innehållet.

Ett stort fokus har även legat på den radiologiska aspekten av neuroanatomi. Här har detta varit ett stort hjälpmedel för att förstå hjärnans strukturer i 3D. KI har även 3D printade kärlstrukturer och basala ganglier, samt modeller av hjärnan, om man vill studera dessa.

Så.. Detta har varit mitt första år på KI:s läkarprogram. 

I mitt nästa inlägg skriver jag om vad jag lärt mig detta år, d.v.s. vad jag skulle rekommendera till kommande studenter och vad jag själv kommer göra annorlunda framöver.

Basvetenskap 4 når sitt slut om två veckor och vi hoppar direkt in i den tredje terminen. Jag ser fram emot vad 2023 har att erbjuda och önskar er alla en bra start på året.

Vi ses!

Betul, läkarstudent

Betul, läkarstudent

Hej! Jag går Termin 5 av det 6 åriga läkarprogrammet. Just nu lär vi oss om klinisk medicin. Hör gärna av dig vid frågor.

0 kommentarer

Relaterade inlägg